Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kde vzít 80 miliard

Šetřit „jen na státu, ne na lidech“ je iluze

Rozhodnutí, kolik peněz od občanů vybrat a jak je utratit, je podstatou vládnutí. Máloco o vládě říká víc, zodpovědnější přístup k financím je tedy od Fialovy formace cenný posun.

Kupodivu s ním i vyhrála volby. Možná proto, že škrtací záměry zůstaly jen v rovině velkých čísel a bez podrobností. Detailní plán úspor ani neexistoval, vyrábí se až nyní za pochodu. Z chystaných škrtů známe jen zmrazení platů pro většinu státních zaměstnanců a snížení slev na jízdné. Zbytek bude oznámen s novým rozpočtem na konci ledna.

Potíž je, že první dva kroky ušetří jen zhruba desetinu z avizovaných 80 miliard. S čím dalším ještě vláda může přijít – a s čím by přijít měla?

Pyrotechnik na ústupu

Podle nových odhadů ministerstva financí letos do rozpočtu nateče o 60 miliard víc, než se čekalo, a to díky vyšší inflaci. S ní roste i výnos některých daní. Chvíli se zdálo, že problém je vyřešen. Jenže inflace peníze zase obratem spolkne – v létě se musí mimořádně zvýšit penze, chystají se příspěvky na drahé energie, a jsou tu i nové položky, třeba léky proti covidu. Takže nula od nuly pojde, slib seškrtat 80 miliard podle ministra Zbyňka Stanjury trvá.

Vláda správně říká, že státní výdaje poslední dobou nevídaně narostly. Za pět let přesně o polovinu, z 1,28 na 1,93 bilionu. Nabízí se tedy začít tam, kde rozpočet nakynul nejvíc, jako když se pyrotechnik vrací ve vlastních stopách ze zaminovaného pole. U největších kapitol to ale moc nejde. Když se dají stranou covidová…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].