0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Hlavní chod7. 8. 20224 minuty

Nevyhazuj to!

Potraviny určené k vyhození zachraňují mobilní aplikace, kontejneroví potápěči, ale hlavně systematičtější přístup k nákupům a vaření

Petra Tajovský Pospěchová
Petra Tajovský Pospěchová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Třetina všeho jídla, co se na světě vyrobí a vyroste, skončí na skládce. Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN je to ročně skoro miliarda tun. Víc než půlku jídelního odpadu mají na svědomí domácnosti, o zbytek se dělí výrobci, supermarkety, restaurace a přepravci.

Jaká je situace u nás? Průměrný Čech každý rok vyhodí 56 kilogramů jídla. V době, kdy potraviny výrazně zdražují a leckdo se snaží na nákupech šetřit, je to podivný paradox. Padesát kil jídla, to je jeden větší pokrm na každý den v roce.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Hlavní příčinou vyhazování je, že lidé nakupují víc, než zvládnou sníst, nákupy pořádně neplánují anebo potraviny nevhodně skladují. „Z výzkumu Mendelovy univerzity víme, že se nejvíce plýtvá potravinami s krátkou dobou trvanlivosti: tedy pečivem, zeleninou a ovocem. Následují mléčné a masné výrobky,“ upřesňuje Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo.

Odpadkový ponor

Stále víc Čechů má ale pocit, že vyhazovat jídlo není v pořádku. Nákupy i vaření plánují tak, aby do koše šlo úplné minimum. „V roce 2012 se mi narodil třetí syn a jako svobodná matka jsem potřebovala vyjít s penězi a zároveň jsem nechtěla slevit ze zdravého stravování,“ popisuje čtyřicetiletá Brňanka Klára Kubíčková začátek svojí bezodpadové cesty. Naučila se využívat každý kousek potravin a to, co hrozí zkažením, zmrazí, usuší nebo zavaří. „A pokud už něco opravdu použít nejde, zrecyklujeme to na kompostu nebo to dáme kamarádce pro slepice, a pak si k ní zajdeme pro vajíčka.“

Dnes už má…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc