Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Ústava pro všechny

Haló, tady Praha

Ústava je náš nejdůležitější a také univerzální dokument. Česko má kvalitní ústavu a může se s ní ztotožnit konzervativec i liberál. To má v době různých ideologických střetů velkou výhodu, protože působí jako pevný základní kámen. Jenže tomu nyní hrozí eroze. Poslanci KDU-ČSL, ODS a TOP 09, ANO a SPD chtějí v ústavě (konkrétně v Listině práv a svobod) definovat manželství jako vztah muže a ženy.

K takovému kroku není důvod. Ústava má určovat pravidla pro fungování státu, jeho dělení, instituce, pojmenovat práva a svobody občanů. Navrhovaná změna míří mimo tento základní koncept. Především ale vychyluje zdejší tradici jedním směrem. Pokud politici prosadí, že je manželství výhradně svazkem muže a ženy, přestane to být ústava všech. Ústavní pořádek bychom měli chránit před ideologickými hrátkami.

Autorům návrhu může být jedno, že už to nebude ústava „všech“, protože bude „jejich“. Ale to může být krátkozraký pohled. V mnoha debatách tento list i přes svou liberálnost hájil katolickou církev – při restitucích, finančním vyrovnání, jednání o vatikánské smlouvě, proti nenávisti vůči ní v době opoziční smlouvy, která dělala z církve a KDU-ČSL slouhy Landsmannschaftu atd. Dělo se tak mimo jiné proto, že zdejší katolická církev či konzervativní strany, které se hlásí ke křesťanství, neměly sklon k radikalismu. Obhajovaly své hodnoty, ale nevnucovaly je ostatním. Bylo to i jisté dědictví časů z předrevoluční éry, kdy věřící patřili stejně jako političtí liberálové k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].