Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Svět

Autor: Profimedia
Autor: Profimedia

Řekni, že jsi vyhrál

V americké Sněmovně reprezentantů pokračovalo jednání komise vyšetřující útok na Kapitol z loňského ledna. Komise veřejně vyslechla například někdejšího Trumpova ministra spravedlnosti Williama Barra, který vypověděl, že exprezident se po prohraných volbách „odtrhl od reality“, když věřil, že prezidentské volby byly ukradeny. To mu ostatně podle výpovědí tvrdila i řada jeho poradců, například bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, který měl v den voleb opilý Trumpovi říkat, „ať prostě tvrdí, že vyhrál“. Svědčili i asistenti bývalého Trumpova viceprezidenta Mikea Pence, který odmítl nátlak na to, aby nepotvrdil výsledky voleb. Podle jeho bývalých poradců to Pence považoval za „možná nejdůležitější věc, jakou kdy udělám“.

Přesun Navalného

Ruské úřady přesunuly vězněného kritika tamního režimu Alexeje Navalného do vězení v Melechovu, nechvalně proslulého zařízení nacházejícího se zhruba 250 kilometrů od Moskvy. Šéf Navalného týmu Leonid Volkov uvedl, že ho úřady přesunuly z původního vězení v Pokrovu u Moskvy, aniž by o tom kohokoli informovaly. „Jeho právníci za Navalným šli a bylo jim řečeno, že nikdo takový ve vězení není,“ dodal.

Méně plynu v Nord Stream 1

Rusko omezilo množství plynu, který posílá do Evropy ropovodem Nord Stream 1. Německo, jež spolu s Itálií snížené dodávky nejvíce pocítilo, slovy ministra hospodářství Roberta Habecka (Zelení) kritizovalo, že se jedná o politické rozhodnutí Moskvy. Gazprom tvrdí, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].