36A_varianta_jaros
Na špízu rotuje klasika: vrstvy telecího od vlastního řezníka. (Restaurace Hasir ve čtvrti Schöneberg) • Autor: Milan Jaroš

Nejprve si všímá, kolik do podniku chodí hostů a jestli je maso na otáčejícím se špízu šťavnaté. Podívá se, jestli grilovaný kužel sestává z naskládaných vrstev masa, a ne pouze z mletého masa, do něhož výrobci přimíchávají nekvalitní suroviny. A vybere bistro, kde se otáčí velký mocný špíz. „Z toho je zřejmé, že kebab patří k pilířům podniku. Bistra s malým špízem na döneru obvykle šetří,“ uzavírá Harun Özköze osobní rady, jak poznat dobrý döner.

Usměvavý dvacátník s krátce střiženým černým vousem je číšníkem ve vyhlášené berlínské restauraci Hasir ve čtvrti Schöneberg. Ta si sama peče chleba a na špízu se točí telecí z vlastního řeznictví bez přídavků mletého masa. Směs kvalitního masa, čerstvého chleba a zeleniny, domácích omáček povznáší chuť zdejšího döneru nad průměr. U grilu téže restaurace od svého příchodu do Německa v polovině devadesátých let pracuje i Harunův otec Mustafa. Právě Hasir, konkrétně jeho první pobočka ve čtvrti Kreuzberg, platí za jedno z možných míst, kde se začalo vyrábět občerstvení, které před padesáti lety nastoupilo vítěznou cestu do žaludků Evropanů.

Z Berlína do každé vsi

Rotující špíz přesunuli poprvé z horizontální do vertikální polohy turečtí kuchaři hluboko v 19. století. Kousky seřezané dlouhým nožem z kuželu masa podávali na talíři s oblohou. Verze podávaná v chlebu, která se dá sníst za chůze nebo rychle vestoje, se zrodila až mnohem později. Majitel Hasiru – nyní vlastník několika hotelů, řady restaurací s dönerem a…

1_obalka_R20
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R20
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 40 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Tomáš Lindner

redaktor, zahraničí

lindner tomas
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1667

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte