Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Vyměním strom za strom, zn.: Tajně

Jak vojáci směnili lesy s civilisty  a co bude dál

Premiér a ministr ještě netušili, že o pozemku, na němž stojí, se bude mluvit na počátku roku 2022 více, než o nich samotných.
Premiér a ministr ještě netušili, že o pozemku, na němž stojí, se bude mluvit na počátku roku 2022 více, než o nich samotných.

Ministr obrany Lubomír Metnar, premiér Andrej Babiš a náčelník generálního štábu Aleš Opata stojí na louce a široce se usmívají. Ani jeden z nich v té chvíli netušil, že na téhle propagační fotce z konce srpna loňského roku bude o několik měsíců později hrát podstatnější roli pozemek, na němž stojí, než oni sami. Fotografie ilustrovala oficiální zprávu ministerstva obrany o zahájení provozu na čerstvém cvičišti nově tvořeného armádního výsadkového pluku.

Ministerstvo obrany získalo pozemek od Lesů České republiky (LČR) a dnes už máme indicie, že armádní zájem o tento civilní prostor sehrál velkou roli v dnes tolik debatované a novou vládou čerstvě odložené obří směně pozemků v hodnotě několika miliard korun mezi LČR a Vojenskými lesy a statky.

My jen plnili nález NKÚ

„Všechno tam proběhlo, jak mělo. Všechno posvětil nález Nejvyššího kontrolního úřadu, pracovali na tom odborníci obou rezortů, schválila to vláda a já jsem přesvědčen, že ministerstvo obrany by na tom vydělalo,“ říká k plánům na zmíněnou velkou směnu dnes už bývalý šéf rezortu obrany Lubomír Metnar (ANO). Jeho slova přitom míří k událostem, které se seběhly před pár dny, na úplném konci loňského roku.

Pověřený ministr zemědělství Marian Jurečka odvolal den po Vánocích z křesla generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka pro manažerská pochybení. O den později odvolala ze stejných důvodů ministryně obrany Jana Černochová generálního ředitele Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Petra Krále. Oba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].