Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Trojnásobná ukrajinská převaha nad Ruskem

Hlavní zbraní ukrajinských bojovníků nejsou vyspělé technologie ani taktika

Mají vlastní hlavu.
(Ukrajinská jednotka se vrací z první linie, Irpiň, 10. března 2022) • Autor: Profimedia
Mají vlastní hlavu. (Ukrajinská jednotka se vrací z první linie, Irpiň, 10. března 2022) • Autor: Profimedia

Před několika dny jsem po časné večeři (restaurace zavírají kvůli zákazu vycházení v osm hodin) nastoupil do výtahu ve svém hotelu ve Lvově. Povídal jsem si s kolegou, když náhle vrazil do dveří ruku chlapík v raném středním věku, oblečený jako nějaký batůžkář. „Vy jste Američani?“ zeptal se. Odpověděl jsem, že ano, a když se natáhl k tlačítkům ve výtahu, nemohl jsem přehlédnout jeho špinavé ruce i špínu za nehty. Taky jsem si všiml, že má na sobě zvláštní flísovou bundu s obrázkem orla, glóbu a kotvy na levé straně hrudi. „Vy jste od námořní pěchoty?“ zeptal jsem se. Odpověděl, že je (nebo že byl – protože jednou mariňák, vždycky mariňák), a já mu prozradil, že jsem tam sloužil taky.

Představil se (protože mě později požádal, abych jeho pravé jméno neprozradil, říkejme mu třeba Jed), a abychom se navzájem ujistili, že si nevymýšlíme, chvíli jsme si vyměňovali jména útvarů, u kterých jsme oba před časem sloužili. Jed se zeptal, jestli nevím, kde by mohl dostat kafe nebo alespoň čaj. Dorazil právě po deseti hodinách cesty z Kyjeva. Byl unavený, byla mu zima a všechno už bylo zavřené.

V hotelové restauraci mu po troše přemlouvání uvařili hrnek vody a přidali k němu pár sáčků čaje. Když jsem mu přál dobrou noc, zeptal se, jestli bych si taky trochu nedal. Říkal to tónem, jakým dítě prosí o ještě jednu pohádku před spaním, takže jsem s ním chvíli zůstal. Potřeboval si s někým povídat.

[image id=„200254832“ caption="Obrněným monstrům není co závidět. (Britský…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].