Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Putinova achilovka

Jakými sankcemi skutečně ublížit vládci Kremlu

Bitva začala. Teď už jde pouze o to, kdo v ní zvítězí.

Prezident Joe Biden dokázal sjednotit nejen Západ, ale také velkou část světa. Vyhlásil sankce s důsledky, jakým nemusela nikdy čelit žádná významná ekonomika. Dopady jsou cítit okamžitě, ruské trhy i rubl leží v troskách.

Navzdory tomu je však potřeba říct, že ekonomické sankce dokážou jen zřídka donutit zemi, aby změnila kurz, nebo dokonce režim. V několika málo případech, kdy se skutečně zdálo, že nějaký účinek mají, tedy v Jižní Africe s jejím apartheidem a v Íránu s jeho jaderným programem, byly sankce komplexní a vymáhané celosvětově. Protože se ale do bojkotu Ruska pravděpodobně nezapojí země jako Čína, Indie či státy Perského zálivu, jeho dlouhodobý účinek srovnatelnou sílu mít nebude.

Biden králem Arábie

Existuje nicméně jedna cesta, jak Putinovo uvažování změnit, jsou jí sankce na obchod s ropou a plynem. Těžební průmysl je Putinův „oslíček otřes se“, zdroj ruského bohatství, důvod, proč může věřit, že přečká každou bouři. Zatím na něj nikdo ani nesáhl, finanční sankce jsou naopak konstruovány tak, aby Rusku umožnily i nadále prodej energií do celého světa.

Běžně se má za to, že Západ sankce na ruskou energii uvalit nemůže, protože by to vedlo k energetické krizi podobné té v sedmdesátých letech 20. století a způsobilo sociální nepokoje na domácí scéně. Nynější situace se ale ve skutečnosti sedmdesátým letům vůbec nepodobá. Dnes jsou největším světovým producentem ropy a plynu Spojené státy.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].