Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Hledá se hledač pravdy

Češi dostanou příležitost zvolit si konečně někoho, kdo by byl dobrou hlavou státu

Autor: Milan Bureš
Autor: Milan Bureš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Pro vznik redakční fotografie jsme si nemohli vybrat příhodnější místo. Vzhledem k tomu, že máme za sebou další pandemický rok, je Invalidovna v pozadí vhodnou, byť původně nezamýšlenou ilustrací. Musím přiznat, že když jsem před rokem psal editorial, který měl titulek: „Rok 2020: Díky, ale stačilo“, nevěřil bych, že budu moci o dvanáct měsíců později napsat: „Rok 2021: Tak evidentně nestačilo“. S plným odhodláním jsme se vrhli do zopakování většiny loňských chyb.

Jinak jsme ale zažili přelomový rok. Češi si zvolili politickou změnu – do sněmovny se nedostali komunisté a končí éra Andreje Babiše. Vzhledem k předchozím řádkám však pro jistotu dodávám, že ona éra „prozatím“ končí. Kdo ví, co si budeme chtít ještě zopakovat. Petr Fiala a jeho vláda minulý týden poprvé zasedli ve Strakově akademii. Nezabránil tomu ani Miloš Zeman, který sice slábne, ale na svém destruktivním stylu nic nemění. Příští rok bude ve znamení hledání jeho nástupkyně či nástupce. Češi tak dostanou příležitost zvolit si konečně někoho, kdo by byl dobrou hlavou státu. Vzhledem k předchozím řádkám ale pro jistotu zdůrazňuji slovo „příležitost“. Kdo ví, co si budeme chtít ještě zopakovat.

Když Karel Čapek popisoval okolnosti vzniku Hovorů s TGM, ilustroval Masaryka mimo jiné takto: „Řekl bych, jeho veškerá řeč má dvě základní polohy: jednak jeho jistoty, nepochybné principy, pravdy, na kterých se ustálil; ty vyjadřuje rozhodně, v brachylogické zkratce, neobyčejně zhuštěně, dávaje důraz sevřenou pěstí nebo energickým škrtem vztyčeného prstu. Druhá poloha je meditace, hledání, ustavičná cesta za poznáním, ustavičná kritika i autokritika. A já nevím, co ho z toho dvojího charakterizuje hlouběji: zda ta jasná, pevná, spolehlivá jistota člověka vědoucího a věřícího, nebo to nekonečné hledání a zkoušení pravdy.“

Tak třeba se nám poštěstí mít zase jednou hlavu státu, která hledá pravdu.

V tomto dvojčísle vychází tradiční literární příloha. Poprvé, na základě vašich přání, je v samostatném sešitě a doplněná o knižní a filmové tipy. Další Respekt vyjde 3. ledna 2022.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení, krásné Vánoce a povedený rok 2022 vám za celou redakci přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].