Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Střet s deltou

Bojovat bychom měli s epidemií, ne pouze s neočkovanými

Virus prochází populací.“ „Nebojujme proti viru.“ „Jedinou cestou je očkování.“ To je v několika větách mentální klima, které v Česku definuje boj proti epidemii, ať už mluvíme o hlasech z vládního nebo opozičního tábora – liší se jen v detailech.

V podobném duchu se odvíjí i zpřísnění opatření, které vláda schválila minulý týden. Neočkovaným už nově nebude stačit k běžnému sociálnímu životu ani PCR test – vstupenkou do restaurace, divadla či ke kadeřníkovi bude jen vakcína nebo prodělaná nemoc. Zavádí se povinné testování ve firmách, ovšem opět jen pro neočkované. Bude se také plošně testovat ve školách, což ministerstvo zdravotnictví dlouho odmítalo jako zbytečné – dokud je zhoršující se situace i tlak škol samých nedonutily postoj změnit.

Očkování je opravdu nejdůležitější zbraň, kterou máme. Údaje ministerstva svědčí o tom, že infekce se šíří daleko více mezi neočkovanými. Na JIP leží sedmkrát více neočkovaných než očkovaných sedmdesátníků a podobný je poměr i v mnoha dalších věkových kategoriích. Jenže zároveň poprvé naplno zažíváme střet s deltou, nakažlivější variantou viru, která u nás převládla teprve v červnu. Delta navíc dále mutuje do subvarianty, u níž je zřejmě častější bezpříznakový průběh nemoci, takže covid by se více než dřív mohl šířit skrytě. V nemocnicích je přitom volná už jen asi pětina lůžek s umělou plicní ventilací a umírá kolem 70 lidí denně. V této situaci už boj s neočkovanými nestačí, společnost musí začít bojovat také s epidemií.

Tíha…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].