0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře21. 11. 20215 minut

První krok k odvaze

Investice do infrastruktury nejsou sexy, jsou ale ještě důležitější, než si myslíte

Každé dvě minuty praskne někde v Americe vodovodní potrubí. A každý den se tak vyplýtvá téměř 23 miliard litrů upravené vody, což vydá přibližně na devět tisíc plaveckých bazénů. Každý den! To jen zdůrazňuje, proč je zákon o infrastruktuře, který právě podepsal prezident Biden, tak důležitý. Potřeba opravit rozpadající se americkou infrastrukturu se stala otřepaným klišé, ale to nic nemění na tom, že se skutečně rozpadá. A stejně jako v případě jakékoli odkládané opravy platí, že čím déle budeme čekat, tím se problém zhorší – a tím dražší bude jeho náprava.

Jedním ze způsobů, jak objasnit, jaký posun představuje legislativa Bidenovy vlády v oblasti infrastruktury, je podívat se na částku, kterou federální vláda během posledních dekád na infrastrukturu vynaložila. V padesátých a šedesátých letech minulého století činily výdaje na infrastrukturu v poměru k hrubému domácímu produktu více než jedno procento. V roce 2019, o desítky let později a s exponenciálně rostoucí ekonomikou, činily výdaje přibližně 0,7 procenta HDP. Nový návrh zákona počítá s navýšením výdajů v příštích pěti letech na přibližně 1,3 procenta. A tento návrh obsahuje také mnoho dobrých nápadů na podporu soukromých investic, které mohou toto číslo ještě zvýšit.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Obrovská výhoda

Ekonomové se zcela neshodnou na tom, jak velký růst dokážou investice do infrastruktury zajistit. Pokud se však na věc podíváme z dlouhodobějšího a širšího hlediska, zdá se, že přínos je zřejmý. Felix Rohatyn, bankéř, který…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc