Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zůstaňte doma

Tálibán ukrojil Afghánkám další díl svobod

Ředitelka jedné z dívčích škol v Kábulu se nedávno ocitla v situaci, která nemá příliš mnoho možných řešení. Šéfka instituce, o níž reportáž amerického deníku The New York Times (NYT) přímo z Afghánistánu referuje pouze jako o Aqile, se zoufale snaží zjistit, jak to bude dál se vzděláváním dívek. „Dál“ se myslí poté, co se k moci v zemi opět dostalo islamistické hnutí Tálibán. Na pravidelná týdenní setkání speciální komise pro vzdělávání totiž nemá jako žena přístup. „Řekli mi, že bych tam měla poslat mužského zástupce školy,“ sdělila NYT. I bez přímé účasti na zasedání ovšem Aqila a další ředitelé a učitelé – a zejména ředitelky a učitelky – tuší, jakou proměnou vzdělávání žen a dívek v Afghánistánu projde.

Nová vláda – výhradně mužský kabinet, který ministerstvo pro ženy nahradil rezortem pro cudnost – naznačila směr předminulý víkend, když vydala pokyny pro návrat studentů středních škol do lavic, kam se vraceli po měsíční přestávce způsobené převratem. Dokument zmiňuje výhradně studenty a učitele mužského pohlaví, o dívkách a ženách zde není ani slovo, a ty tedy podle zpráv řady médií raději zůstaly doma. Mluvčí Tálibánu slibuje, že výuka pro dívky bude brzy obnovena, jen co se podaří zajistit bezpečnost a další „náležitosti“.

U mladších dětí zatím mohou do škol chlapci i dívky, ale v pozdějším věku jsou školy nově rozděleny podle pohlaví. Vysokoškolské vzdělání zatím zůstává ženám otevřené (nicméně pokud nebudou moci na střední školy, tak ne nadlouho). Na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].