Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ochráním vás, ale hlavně sebe

Leitmotiv kampaně ANO je dobrou připomínkou Babišových hříchů

Hnutí ANO vyrazilo do voleb s jasným sdělením. Svět kolem nás je plný hrozeb, hlavně z Bruselu. Migranti, euro nebo emisní limity na auta, před tím vším je třeba se mít na pozoru. Naštěstí je tu ale Andrej Babiš, který nás bude chránit. Do roztrhání těla, jak známo.

Vyvolat strach a pasovat se do role ochránce je osvědčená taktika. Události posledních dnů nám však připomínají, že tím, koho Babiš potřebuje doopravdy chránit, je hlavně on sám a výhody plynoucí z ovládání státních struktur. Nepotřebujeme chránit před Bruselem, potřebujeme přesný opak – tedy unijní ochranu před Babišem, která ale bohužel mele pomalu a nedůsledně.

V nekonečném příběhu premiérova střetu zájmů jsme se díky Českému rozhlasu nově dozvěděli, že e-mailové schránky lídrů ANO nespravuje nikdo jiný než Agrofert. Vedle Čapího hnízda, unijních auditů a dvojích novin fungujících už zcela nepokrytě jako součást volební kampaně zní outsourcing IT služeb jako malicherná technikálie. Malé detaily však někdy vystihnou podstatu velkých problémů nejlépe. Podobně jako když v létě vyšlo najevo, že lidé z Agrofertu (se kterým premiér podle svého zaklínání nemá vůbec nic společného) se dál Babišovi starají i o takové věci, jako jsou účty za elektřinu. Anebo když loni předseda vlády sám na sebe ve facebookovém videu mimoděk prozradil, že servis svojí „bývalé firmy“ má kdykoli po ruce – třeba když si potřebuje vytisknout hlášení od ministra zdravotnictví.

Volby už to těžko ovlivní, v otázce střetu zájmů už si…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].