Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Řídit stát jako memorandum

Mezi oponenty či kritiky Babišovy vlády panuje celkem shoda, že jednou z největších hloupostí, s níž zakladatel ANO přišel, bylo po věcné stránce heslo „Řídit stát jako firmu“. Stát se nedělí na majitele, manažery a podřízené zaměstnance, kteří musí respektovat záměry a nařízení, nebo jít jinam. Demokratický stát je množina svobodných lidí, kteří si vybírají politické reprezentanty a svěřují jim moc potřebnou k výkonu služby. Proto se stát řídit jako firma nemá a v dlouhodobějším horizontu ani nemůže.

Babiš a jeho učedníci to přesto stále zkouší. Zjevně trpí pocitem, že se nemusí s nikým moc bavit – s parlamentem, opozicí, veřejností – a můžou rozhodovat jako šéfové.

Jedním z takových učedníků je ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Příkladů je celá řada a poslední se týká minulého týdne. Tuplovaný ministr oznámil, že zvažovaná obří továrna na baterie do elektrických aut by se mohla postavit v Prunéřově v místě bývalé uhelné elektrárny. Hned také začal mluvit o těžbě lithia a uzavřel za vládu s firmou ČEZ memorandum o podpoře plánů na výstavbu zmíněné továrny.

Z věcného hlediska jde o divadlo, manažerské představení, vytváření dojmu, že se něco děje. Memorandum je záznam o nějaké skutečnosti a vláda si nepotřebuje se státní firmou psát na papír, že něco podporuje. Pokud ministři plánují otevřít v Krušných horách masovou těžbu nerostné suroviny, mají občanům představit, o co půjde, vysvětlit jim, jak asi bude těžba vypadat, ubezpečit je, že dojde k odškodnění…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].