Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Podvod po česku

Jak ovlivní parlamentní volby výmysl Miloše Zemana

Prezident Miloš Zeman  • Autor: Milan Jaroš
Prezident Miloš Zeman • Autor: Milan Jaroš

Při parlamentních volbách obvykle panuje největší napětí kolem otázky, kdo povede novou vládu. V Česku je to letos jiné. Koncem června totiž úřadující prezident oznámil, že otázka premiéra je už teď z jeho pohledu prakticky vyřízená. Miloš Zeman v rozhovoru pro televizi Prima potvrdil svůj loňský slib, že míní ignorovat výsledky dvou předvolebních koalic a jmenuje premiérského kandidáta nejúspěšnější strany. Tou bude přitom téměř jistě ANO i proto, že opoziční strany své značky záměrně potlačily a vsadily na koalice. Je tohle Zemanovo nadbíhání Andreji Babišovi v souladu s ústavními pravidly? A jak ovlivní volby?

Tenkrát za Rusnoka

Strážci pravidel, což jsou v principu všichni občané, kteří chodí volit, měli důvod zpozornět, už když Zeman vysvětloval, proč chce volební výsledek koalic ignorovat. Spoluzakladatel a dlouho také zapálený podporovatel malé a neúspěšné politické formace jménem Strana práv občanů – Zemanovci totiž ve zmíněném rozhovoru oznámil, že koalice jsou podvod na voličích, protože zaplevelují politickou scénu malými stranami, jež by jinak podporu nezískaly.

„Ta prezidentova úvaha o podvodu je bizarní,“ hodnotí ústavní právník z Univerzity Karlovy Jan Kysela s tím, že pokud by mělo jít o „podvod“, těžko by existenci předvolebních koalic umožňoval český právní řád. V ústavě sice koalice zmíněné nejsou, ve volebním zákoně, který na ústavu bezprostředně navazuje, ovšem ano. „Když zákon existenci předvolebních koalic připouští, měla by s nimi hlava…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].