Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Už vás nepotřebujeme

Ministerstvo zdravotnictví hodilo přes palubu špičkový tým vědeckých poradců

Británie má poradní skupinu pro situace ohrožení SAGE tvořenou například nezávislými vědci z Oxfordu nebo Imperial College London, německá vláda se ohledně covidu radí s prestižním Institutem Roberta Kocha a radou ekonomických expertů, Česko mělo donedávna poradní skupinu pro epidemické situace MeSES. Minulý týden s ní ale ministerstvo zdravotnictví náhle a nečekaně ukončilo spolupráci.

Skupina nezávislých expertů přitom do problematiky epidemie přinášela multioborový přístup. Jejími členy byli jak špičkový imunolog, lékař nebo viroložka, tak i vynikající sociolog, ekonom či ústavní právník. Ačkoli skupina svou činnost nekončí, její hlas zeslábne a ve stále pokračujícím boji s covidem bude chybět.

Ministerstvo svůj krok zdůvodnilo vnitřní reorganizací, ale je to jen průhledná výmluva. Skutečným důvodem je, že se epidemická situace zlepšuje a vláda chce rychle rozvolňovat. Nepotřebuje proto vědecké „kverulanty“, kteří upozorňují, že vyhráno není a že poté, co se Česko s rozvolňováním už několikrát katastrofálně spálilo, je nutné zachovávat opatrnost. A už vůbec nemá chuť poslouchat trpkou pravdu, že jsme boj s epidemií v určitých fázích „fakt nezvládli“, jak nedávno řekl v médiích šéf MeSES, epidemiolog Petr Smejkal. Znovu se ocitáme ve stejné situaci jako loni na podzim – je před volbami a vláda si potřebuje připsat kladné body. Když premiér Babiš říká, že o chystaném konci dříve vlivné skupiny nevěděl, nejspíš nemluví pravdu – je nepravděpodobné, že by takové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].