Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Pozor, tohle je útok!

Zbrojaři a vojáci hráli společně v Praze hru o hybridních hrozbách

Každý měl přesně určeUné místo. • Autor: Matěj Stránský
Každý měl přesně určeUné místo. • Autor: Matěj Stránský

Uprostřed velké konferenční síně stojí řada stolků sražených k sobě a mezi nimi hledá své místo několik desítek lidí. Jasně daný zasedací pořádek, který určují kartičky uprostřed stolů, naznačuje, že dění v sále Domu armády na pražském Vítězném náměstí má svůj předem určený scénář. Ruch v sále utichá chvíli po deváté, když dorazí ministr obrany Lubomír Metnar a ujme se úvodního slova.

Asi není mnoho jiných událostí, během kterých by se v jedné místnosti – a u jednoho stolu – sešla stejná skupina lidí jako minulý čtvrtek na speciálním cvičení ministerstva obrany. To, co cvičení dělá tak zajímavým, je fakt, že se ho kromě zástupců z různých koutů státní správy účastnily i soukromé firmy. Napoprvé organizátoři pozvali největší české zbrojovky, do budoucna by ale na jejich židlích měli sedět například lidé z energetiky nebo potravinářství. I když jsou z různých oborů, jedno mají společné: na službách zajišťovaných jejich firmami velmi závisí bezpečnost a hladké fungování státu. Jejich vyřazení z provozu by přitom pro eventuálního nepřítele mohlo představovat snadný terč. Stát se proto snaží toto riziko omezit a nastartovat vzájemnou výměnu informací a zkušeností. Cvičení z minulého týdne v tom představuje důležitý krok vpřed – první takový nejen v Česku, ale i v rámci celé Severoatlantické aliance.

Taková všehochuť

„Ve světě, který je čím dál více propojený, se i soukromé společnosti stávají terčem hybridních hrozeb. Je nutné se na tuto realitu připravit a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].