Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Za vládou Tomia Okamury

Pokud ANO volby vyhraje a všechny strany dodrží sliby, bude moci složit vládu jedině v kombinaci s ČSSD, KSČM a SPD

Tomio Okamura • Autor: Milan Jaroš
Tomio Okamura • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Je to ničivý krok, přichází chaos, je nepředstavitelné, aby se na novém systému poslanci a senátoři domluvili. Takto a podobně mnozí na začátku února hodnotili nález Ústavního soudu, jímž se rušily některé pasáže volebního zákona. Události kolem Jana Hamáčka (detailně se jim věnujeme uvnitř čísla) překryly fakt, že prezident minulý týden upravený volební zákon podepsal. Po třech měsících bylo hotovo, posílily se poměrné prvky a je to. Potvrdilo se tak, že Ústavní soud nespáchal atentát na český politický systém, bylo dost času pravidla upravit.

Formálně je tedy vše připravené na velkou politickou bitvu. Tentokrát se otřepané klišé, že nás čekají klíčové volby, promění ve skutečnost. Znovu se určí směr, kterým se Česko vydá. Pokud hnutí ANO volby vyhraje a pokud všechny strany dodrží své předvolební sliby, tak bude moci složit vládu jedině v nějaké kombinaci s ČSSD, KSČM a SPD.

Těžko si představit horší scénář. A to zejména vzhledem k aktuálním událostem, které řešíme po odhalení ruského útoku ve Vrběticích. Ačkoli se totiž komunisté a okamurovci označují za jediné pravé vlastence, jsou to především jediné strany, kterým nevadí útok ruských agentů na českém území a zabití dvou našich spoluobčanů. Strana Tomia Okamury během posledních dní zaplavila sítě příspěvky vyjadřujícími podporu Rusku a šéf poslaneckého klubu Radim Fiala aktuálně zařadil status, že zatímco Sovětský svaz nás před šestasedmdesáti lety osvobodil, „Německo dosud zaplatilo jen mizivý díl válečných reparací“. Přívěsek SPD Lubomír Volný také odmítá, že by útok spáchali Rusové, protože prý neviděl důkazy. To říká člověk, který tvrdil, že nad Brnem létá letadlo, jež město práškuje covidem.

Volby tedy rozhodnou, jestli nám tito lidé budou vládnout. A pokud si někdo myslí, že s nimi či s jejich pomocí by Andrej Babiš vládu nesestavoval, tak se plete. Děje se tak do značné míry už dnes, bez komunistů a okamurovců by tato vláda neprosadila nic. Šéf ANO se podle svého okolí děsí představy, že by nebyl u moci. Bere to osobně, protože když bude v opozici, všichni se prý na něj vrhnou. Soudit druhé podle sebe je evidentně znepokojující.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].