Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Jak rozjet českou ekonomiku

Šetřit, nebo utrácet? I po pandemii budou mít Češi o čem přemýšlet.

Na couvání nejsme zvyklí. • Autor: Profimedia
Na couvání nejsme zvyklí. • Autor: Profimedia

Rok s koronavirem je pryč, venku se otepluje, čísla se zlepšují, zavřené podniky se začínají otvírat. Kdo prokličkoval pandemií bez následků, už se s ní v myšlenkách loučí.

Co zůstává, jsou škody, v nichž Česko mnohé převyšuje. Vedle enormního počtu lidských životů se země ekonomicky vrátila o tři roky zpět (viz grafy), a to i po nabrání rekordních dluhů, které měly propad utlumit.

grafy
grafy

Prohra po finanční stránce ale nemusí být konečná. Existuje i perspektiva, podle níž je pandemie něco jako přírodní katastrofa s náklady, které je nutné zaplatit – a jít dál. Na této cestě se mohou dnešní poražení proměnit ve vítěze, jen je třeba vzít věci za správný konec. Povede se to?

Otočit klíčkem

Vměstnat celou ekonomiku do jednoho čísla je ošemetná věc. Mladoboleslavská Škoda loni vyrobila nejméně aut za posledních pět let, e-shop Rohlík svoje tržby naopak zdvojnásobil. Někdo našetřil, protože zavřený doma neměl za co utrácet, jiný přišel kvůli lockdownu o všechno, co roky budoval. Banky nestíhají vyřizovat hypotéky, rekordní jsou ale i počty firemních úpadků.

Po sečtení všeho dohromady zdejší hospodářský výkon loni klesl o 5,6 procenta. Na první pohled to nevypadá tragicky. V delší časové ose jde však o nepříjemný zub, který zemi vrací na úroveň roku 2017. Zahladit ho bude podle posledních prognóz trvat celý letošní i příští rok. Dolů se zhouply také jiné země, jenže český covidový zásah byl větší a reakce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].