Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dobrá chvíle pro návrat

Biden má pravdu. Přišel čas odejít z Afghánistánu.

Jistý francouzský premiér kdysi prohlásil, že „vládnout znamená rozhodovat se“. Prezident Joe Biden učinil jedno obtížné strategické rozhodnutí právě minulý týden, když oznámil časový plán stažení amerických jednotek z Afghánistánu, 20 let poté, co do asijské země dorazily. Spojené státy se již několik roků právě tomuto rozhodnutí vyhýbaly a držely se postupu, který spíše než strategii připomínal sázku do loterie. Biden si zaslouží pochvalu za to, že se k obtížnému kroku nakonec odhodlal, místo aby zase znovu všechno odložil někdy na později.

Rozhodl se ale správně? Věřím, že ano. Připomeňme si, že Spojené státy v Afghánistánu vyzkoušely prakticky jakoukoli dostupnou taktiku. Nejdříve, po útocích 11. září, se pokoušely pouze o omezenou přítomnost a spolupracovaly s místními ozbrojenými skupinami. O několik let později se tento postup ve zpětném pohledu jevil jako chybný, protože Tálibán dostal příležitost přeskupit své síly. Za vlády prezidenta Obamy Washington zásadně rozšířil počet koaličních jednotek, takže v jednu chvíli bojovalo v Afghánistánu 130 tisíc spojeneckých vojáků. Ti se pokoušeli o komplexní, protipovstaleckou taktiku, především se snažili zajistit bezpečí místnímu obyvatelstvu a získat si tak jeho náklonnost.

Ale i když posílení jednotek přineslo jisté úspěchy, ty se ukázaly být jenom dočasné. Kdykoli se americké jednotky stáhly, Tálibán se vrátil do ztracených pozic. Prezident Trump se ještě pokusil o vlastní miniofenzivu, zároveň ale prohlásil, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].