Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Křečka na vás

Volba nového ombudsmana nemůže překvapit, je to jen další kapitola zdejší mstivé politiky

Stanislav Křeček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Stanislav Křeček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Stanislav Křeček se stal ombudsmanem. Jakkoli je to nepříjemná zpráva, není vůbec překvapivá. Všechny úvahy o tom, že byl zvolen tak trochu náhodou či jako projev vzdoru, zcela míjejí terč. Křeček je esencí současné vládní ideologie. Koaliční strany by nepochybně dokázaly nabídnout kvalitního kandidáta, ale ony o něj nestojí. Politika se tu změnila v trestání „těch druhých“. Je to, jako když barbaři vtrhnou do chrámů či paláců: chtějí si užít nejen vlastní moc, ale i destrukci a ponížení protivníků.

Prostě názor

Proměna politiky však rozhodně nezačala Křečkem. Ve chvíli, kdy se premiérem stal někdejší spolupracovník StB a trestně stíhaný Andrej Babiš, poté co byl za prezidenta zvolen několikrát usvědčený lhář Miloš Zeman, nebo co se členy mediálních rad stali cenzoři či manipulátoři Petr Žantovský, Tomáš Kňourek a Ladislav Jakl, bylo jasné, že se zcela zásadním způsobem mění přístup ke správě státu a zdejších institucí.

Stanislav Křeček nebyl zvolen pro to, co umí, ale pro to, koho nenávidí. Ve hře byl vládní zmocněnec ČR u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm, nezpochybnitelný odborník, kterého nelze spojit s žádnou stranou či ideovým proudem. Kdo to myslel s úřadem ombudsmana dobře, měl jasnou volbu.

Jenže „kvalita“ tohoto kandidáta byla jeho největší slabinou. Žijeme v době, kdy fundovaní a nezávislí lidé nemají skoro šanci či mají své působení aspoň výrazně těžší. Křeček mnohokrát přiznal, že svá xenofobní vyjádření neopírá o žádná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].