Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

O okapech a pokrytectví

Je známo, jak skončila zářná kariéra maďarského europoslance Józsefa Szájera. Večírkoval v Bruselu i přes celostátní zákaz, utíkal před policisty po okapu a v batohu měl drogy. Skončil v europarlamentu, skončil v domovské straně Fidesz. Nejvíc pozornosti ale přitáhl jiný detail bruselského večera. Vyhlášený konzervativec, přední člen maďarské státostrany, prchal z večírku plného souložících mužů. Kritika je tvrdá a hlavní výtka zní: v Maďarsku jeho strana homosexuály stigmatizuje a v ústavě – kterou, mimochodem, v roce 2012 napsal sám Szájer – zakotvuje, že právo na manželský svazek mají jen heterosexuálové. Szájer má stejně jako jeho partaj plná ústa křesťanských a rodinných hodnot, říkají kritici, komplikuje život sexuálním menšinám, a ve chvílích volna si sám chodí na gay orgie. Je to pokrytec.

Takový pohled ovšem otevírá zajímavou politickou otázku. Všechno to o politice strany Fidesz je pravda. Ale proč to dělá ze Szájera pokrytce? O sexuálních večírcích maďarská ústava nic neříká. Nevstoupil v Bruselu do tajného gay manželství. Jestliže trvá na tom, že základ státu je rodina, a to je žena a muž a jejich děti, má splněno. S manželkou má jednu dceru. Ukázkový manžel nemívá příležitostný sex s více muži najednou. Na tom samotném ale nic špatného není a život je složitý. O dohodě Szájera s jeho manželkou nevíme nic.

Szájer je spoluzakladatel strany Fidesz. Životní cesty jejích předáků jsou si dost podobné. V posledních dvaceti letech se velká část z nich obrátila k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].