0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda6. 12. 20203 minuty

Došlo na Haščáka

Vlna zatýkání na Slovensku dostihla špičky policie a byznysu

Se startem posledního měsíce roku je na Slovensku ve vazbě nebo alespoň s policejním obviněním na krku opravdu hodně lidí. Vesměs bývalých či současných vysoce postavených policistů, příslušníků tajných služeb a podnikatelů. Většinou jsou obviněni z korupce, organizovaného zločinu a praní špinavých peněz. Jak upozorňují slovenská média, vyšetřovatelé a prokurátoři dosáhli – v několika spolu zatím nesouvisejících případech, které se ale možná časem propletou – na skutečně vlivné lidi. Možná nejvlivnější je zatím Jaroslav Haščák, spolumajitel finanční skupiny Penta, jeden z nejbohatších Slováků a muž s pověstí důležitého zákulisního hráče.

Vláda premiéra Igora Matoviče v březnu slibovala občanům, že protikorupční policii rozváže ruce. Jména obviněných, jejich počet a rychlost, se kterou se policie při svém šetření dostala až k zatýkání, přesto budí překvapení. Podle slovenských médií jsou jisté dvě věci. Pravomocné rozsudky padnou až za několik let. Už teď si ale nikdo na Slovensku nemůže myslet, že je „nedotknutelný“.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Možná přijde i „on“

Haščáka dostihla patnáct let stará kauza Gorila. Konkrétně jde o finančníkovy nahrané schůzky s politiky, kde se probírají úplatky a provize. O samotné hovory nejde – Haščák je obviněn z toho, že si nahrávku koupil od exšéfa kontrarozvědky Ľubomíra Arpáše. Oba jsou obvinění z korupce a praní špinavých peněz. V policejním zásahu minulé úterý byl kus symboliky. Do sídla firmy, o níž se oprávněně věřilo, že rozhoduje o osudech…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc