Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pod dozorem psa

Vláda by měla v boji s epidemií postupovat chytřeji

Po dlouhé době jsou tu důvody k optimismu. Šíření covid-19 v Česku zpomaluje rychleji, než předpovídaly počítačové modely. Mezinárodní konsorcium, jehož součástí je farmaceutický gigant Pfizer, oznámilo, že jejich připravovaná vakcína chrání proti koronaviru s devadesátiprocentní účinností, což by byl skvělý výsledek. A v Česku brzy začne platit protiepidemický systém PES, který představuje zajímavý pokus mít v boji s epidemií nějaký plán.

V polovině týdne se otevřou první a druhé třídy; je to krok, který nelze dlouho odkládat – děti se tu učí číst a psát, což se bez kontaktu s učitelem neobejde. A pokud se křivky budou vyvíjet dobře, pak by „pes“ mohl od 23. listopadu povolit další částečné otevření škol nebo zkrácení nočního zákazu vycházení. Tím však dobré zprávy pro tuto chvíli končí.

Česko stále patří k nejpostiženějším zemím. Přes částečně příznivý trend tu na počet obyvatel minulý týden pořád přibývalo více případů covidu než v USA nebo v Rusku, tedy v zemích, u nichž se teď nejčastěji skloňuje slovo „katastrofa“. Počet mrtvých v Česku narůstá téměř nejrychleji na světě. Protiepidemická opatření zafungovala, není ale znám žádný důvod, proč by se epidemie neměla po jejich případném rychlém rozvolnění znovu začít dramaticky šířit; k promoření máme daleko, zimní období teprve začíná a kterákoli z vakcín se k nám pravděpodobně nedostane dříve než v únoru.

V následujících týdnech tak nelze jen slepě spoléhat na „psa“, jehož úsměv v doprovodném piktogramu znamená…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].