Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Blouznivci

Haló, tady Washington

Psal se rok 2008 a autor sloupku křižoval v předvolební kampani americké Colorado. Demokraté měli za sebou osm let vlády George W. Bushe a ve hře kandidáta, z něhož byli zároveň nadšení i vystresovaní, neboť si nebyli jistí, zda je jako černoch volitelný. Úzkost se dala krájet a reportér občas žasl. Od předsedy Pen klubu v Colorado Springs se dozvěděl, že republikáni aspirují na zavedení teokratické vlády podobné té v Teheránu. Od demokratického aktivisty v Boulderu zase, že Bush zorganizoval útoky 11. září a že finanční krize je organizovaným pokusem elit ožebračit prostý lid. Když chtěl zhlédnout předvolební poradu místních demokratů, nebyl vpuštěn – hrozilo prý, že v česky psaném článku prozradí předvolební taktiku spolehlivě demokratického okrsku.

Pak přišlo vítězství a blouznění se přelilo na opačnou stranu. V řádu týdnů už Obama chystal převýchovné dětské kempy v amerických pouštích, zakládal komise odsuzující k smrti přestárlé důchodce a jako rodilý Keňan falšoval svůj rodný list. Nad obzorem se začal vznášet Donald Trump. To jsme se nasmáli!

Když Trump zvítězil, vynořili se ruští trollové. Směšný podnikatel se v představách poražených proměnil v rafinovaného velezrádce kujícího pikle s nepřátelskou mocností. Dlouhé a tvrdé vyšetřování konspiraci neprokázalo, divoké představy o volbách ztracených zásahem zvenčí ale probublávají dodnes a víru v demokratický systém rozhodně neposílily. Dnes již přitom sílu trumpismu působením ruských kejklí vysvětluje málokdo.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].