Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Čtěte, pane premiére!

Haló, tady Evropa

Premiér Andrej Babiš minulý týden překvapivě prohlásil, že „nemá problém“ s rychlejším snižováním emisí skleníkových plynů, konkrétně o 55 procent oproti roku 1990, jak to v září navrhla Evropská komise. Dosud přitom tento cíl odmítal jako „absolutně nereálný“, teď ale řekl, že se k němu „principiálně hlásíme, pokud to bude v průměru za celou EU“.

V čem spočívá ta změna? Jak se HN svěřily vládní zdroje, v tom, že premiér si až nyní přečetl podklady a zjistil, že cílové číslo se počítá pro celou Unii, nikoli jako meta pro každou zemi zvlášť. Takhle to přitom stálo od začátku; Brusel vždycky navrhoval údaj za celý blok, což umožní uhelným státům jako Česko vyměnit nižší redukci s „čistějšími“ členskými zeměmi. Jen Andrej Babiš to zjistil až teď.

S podklady jsou čeští politici často na štíru. Diplomaté vždycky znervózněli, když si bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek „sundal brýle, protože to znamenalo, že přestal číst podklady“ a vydal se na cestu svými myšlenkami. Jeho předchůdci Karlu Schwarzenbergovi se zase všechno muselo připravit na jednu stránku, protože „nesnášel dlouhé podklady“.

Schopnost orientace v podkladech je pro politiky rozhodující výhoda a na významu nabyla zejména teď, v covidové době, kdy se všechno, co se děje, mnohem častěji dozvídají čtením psaného slova. Už je nikdo nezorientuje cestou na schůzku, nezjistí podstatné elementy při nezávazném hovoru v kuloárech.

Svět se propojuje, nově i pandemií, a společných témat k řešení, a tedy i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].