Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

První globální návrhář

Kenzó Takada 27. 2. 1939 – 4. 10. 2020

Do Paříže přijel na
zkušenou na pár měsíců.
Zůstal 56 let. • Autor: Agence / Bestimage
Do Paříže přijel na zkušenou na pár měsíců. Zůstal 56 let. • Autor: Agence / Bestimage

Spojil Západ s Východem a stal se prvním globálním módním návrhářem v pravém smyslu toho slova. Z nespočtu vlivů vytvořil bohatý okamžitě rozpoznatelný panetnický styl. Přitom jeho oblečení nikdy nepůsobilo tak, že by si z lokálních kultur jen bez rozmyslu půjčoval líbivé ornamenty a vzory. Vždy se jim snažil porozumět.

Návrhář Kenzó Takada zemřel 4. října v důsledku covid-19 ve věku 81 let a během svého života, jenž by vydal na román, prorazil minimálně dva skleněné stropy. Tím prvním bylo, když se na sklonku padesátých let stal jedním z prvních mužů, kterým bylo v Tokiu umožněno studovat na návrhářské škole. Tím druhým pak, když si coby přistěhovalec z Japonska vybudoval zářnou kariéru ve světě vysoké módy, který byl naprosto eurocentrický. Kenzó přitom neměl ambice stát se hvězdou, pomohla mu náhoda. Během příprav na olympiádu v Tokiu v roce 1964 padl za oběť nové výstavbě i blok domů, v němž Kenzó bydlel, a on dostal kompenzaci ve výši deseti nájmů. Chtěl si splnit sen, na pár měsíců se podívat do hlavního města módy: do Paříže. Z několika měsíců se ale stalo 56 let.

Bývalý učitel z návrhářské školy mu poradil, ať jede lodí, aby poznal co nejvíc kultur. Kenzó se tak vydal parníkem s mnoha zastávkami v Hongkongu, Singapuru, Saigonu, Bombaji, Egyptě – a všude byl fascinovaný oblečením. Když doputoval do Paříže, připadala mu v zimních měsících jako nevlídné smutné místo, ale když s jarem ožily kavárny a parky, pochopil, že se mu tady líbí. Záhy se mu poštěstilo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].