Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Budeme řešit, kolik důchodců nechat žít v bídě

S ekonomem Danielem Münichem o nebezpečné pasti stárnutí a neschopnosti českých vlád něco proti tomu dělat

Daniel Münich
Daniel Münich

Zeptám se ještě jednou: proč si myslíte, že je na reformu pozdě?

Už brzy půjde do důchodu spousta lidí, na které není v systému dostatečně našetřeno. Přitom bude vydělávat a platit odvody výrazně méně lidí než v minulosti. Není tedy kde ty peníze navíc vzít.

O tom už se ale mluví dlouhý čas, to není žádná novinka, ne?

Není. Ty rozpočtové tlaky ale budou zásadní a odehrají se v relativně krátké době. Na změny jsme potřebovali čas a ten už dneska nemáme. Vzhledem ke stárnutí populace nebude dost lidí v produktivním věku, kteří dokážou na vysněné budoucí důchody vydělávat. A jiných možností, kde na ně vzít peníze, moc není. Mohli bychom přinutit pracující, aby odváděli státu výrazně více peněz na důchodových odvodech. Zároveň by se jim muselo říct, že oni sami z těch peněz moc neuvidí, protože je dostanou generace lidí, kteří odejdou do penze před nimi. To bude tedy těžko prosaditelné. Co dalšího? Můžeme zvýšit zdanění práce. To je ale už dnes vysoké. Dále můžeme zvyšovat věk odchodu do důchodu, který byl před pár lety zastaven na 65 letech. To se bude muset opět posouvat, ale víme, že takové posouvání nejde donekonečna. Také můžeme zpomalit zvyšování důchodů, aby vybrané peníze v budoucnu vystačily pro větší počet penzistů. Jak ale vidíme, Babišova vláda dělá opak.

Sociální demokracie říká, že peníze na důchody chybět nemohou, protože se berou ze státního rozpočtu a ten vždycky bude peníze mít. Nutno dodat, že ČSSD neříká, na úkor čeho se vezmou.

No jasně… Zde nezapomínejme, že zdravotní systém bude ve stejných demografických problémech jako důchody. Náklady na zdravotní péči raketově rostou po šedesátce a poté, kdy lidi přestanou pracovat. Jak poroste počet starších lidí, tak úměrně tomu porostou i náklady na lékařskou a sociální péči. Na úkor zdravotnického systému tedy rozhodně nic nezískáme. Ušetřit můžeme na úkor armády nebo školství, tam už šetříme dvacet let, to umíme. Šetřit se bude také na vědě, aby zbylo na základní chod státu.

Nemůže zachránit situaci připojištění v rámci tzv. třetího, dobrovolného pilíře?

Náš třetí pilíř je jenom doplněk, spíš jen taková opěra systému, takže to nikoho nezachrání. My přitom potřebujeme bránit tomu, aby lidé ve stáří nepadali do chudoby. Proto musíme držet i nejnižší důchody nad určitou úrovní. Teoreticky by se daly peníze ubrat lidem s relativně vysokými důchody a dát je lidem s chudinskými důchody. To je ale také problém, protože už dneska jsou důchody značně rovnostářské. A víme, že před deseti lety Ústavní soud rozhodl, že tohle rovnostářství nemůže být bezbřehé.

Co si myslíte o návrhu, který vloni představila ministryně Jana Maláčová a říká mu penzijní reforma? Maláčová přitom nemluví o snížení, nebo dokonce propadu důchodů, ale naopak o jejich zvýšení.

To, co ministryně předložila, není reforma s velkým R, protože to nevygeneruje dostatečné peníze. Je to účetní cvičení, jak současný systém financování rozdělit na dvě části. Jedna zajistí „stejný důchod pro všechny“ a bude financována ze státního rozpočtu. Vedle toho bude druhá část důchodu, která bude záviset na tom, kolik člověk odvedl za svůj život do systému peněz. Tahle účetní operace ale nevyřeší problém nedostatku peněz, kterému se odborně říká implicitní zadlužení.

Je také pozoruhodné, že příprava zmíněné reformy nezajímala ministryni financí ani premiéra. To celé vzniklo v dílně ministryně práce. A teprve v okamžiku, kdy se s tím vyšlo ven, začali premiér a ministryně financí dělat překvapené a říkat, že se na to teprve musejí podívat. I z toho cítím, že to vládní politici nikdy nemysleli vážně. Takovým způsobem se prostě zásadní reformy nepřipravují.

Čím si vysvětlujete, že ministryně financí dala ruce pryč od přípravy tak důležitého návrhu? A premiér dokonce říká, že neví, co je důchodová reforma, že pouze ví, co znamená zvyšovat důchody?

Prostě vědí, že ať vznikne cokoli, nebude to marketinkově dobré. Nad ničím, s čím přijdou, nebudou lidi jásat, protože ten problém existuje a tou reformou by se jen obnažil. Prostě se tím přizná, že bude málo peněz a že se všichni budou muset uskromnit. To je nepopulární a oni to vědí, v tom jsou chytří dost. Ve vládním prohlášení sice slíbili, že důchodovou reformu připraví, ale nevím, proč to udělali, do žádné tak nepopulární věci se pouštět nebudou.

Zkusme ale předpokládat, že na ministerstvu práce nejsou všichni úplně hloupí, problematice důchodů alespoň v základních rysech rozumějí a umějí sečíst jednoduchá čísla. Jak je potom možné, že nazývají řešením něco, o čem vy říkáte, že žádným řešením není?

Tak v tom jejich návrhu není explicitně napsáno, co má řešit. Jsou tam rozpracované tři varianty. Lidé, kteří do toho vidí, ale vědí, že klíčová otázka, kde vzít ty peníze na ufinancování, zůstává nezodpovězená.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].