Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Žádaná kakofonie

Haló, tady Evropa

Mezi nejčtenějšími články na evropském serveru Politico se dlouho drží přehledový text o tom, jaká cestovní omezení kvůli koronaviru platí v té které zemi EU. Státy jsou srovnané abecedně a v úvodu článku je citován francouzský tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune, že pokud jde o režim na hranicích, panuje na kontinentu „kakofonie“.

Kontrolu nad hranicemi drží v rukou národní vlády; ty rozhodují o jejich uzavření nebo omezení přeshraničního pohybu, typicky kvůli ochraně veřejného zdraví nebo pořádku. Koordinace nového hraničního režimu při první vlně pandemie chyběla. Státy svoje rozhodnutí mnohdy i sousedům oznamovaly ex post a vzájemně se překvapovaly, choval se tak i český kabinet. Uvnitř Unie tehdy uvízly kamiony naložené zbožím a lidé, kteří se nemohli dostat domů.

Stejná situace se nyní opakuje, a proto je text na Politiku tak čtený. Vlády jednají na vlastní pěst a opatření jsou v každé zemi jiná – karanténa při překročení hranic je někde dvoutýdenní, jinde týdenní, další země žádají negativní test na covid při překročení „čáry“. Nejdál v nesrozumitelnosti došlo Maďarsko, které se uzavřelo všem z EU s výjimkou těch občanů V4, kteří si tu zamluvili zájezd, pandemická situace v jejich domovských státech je přitom podružná.

Není proto těžké narazit na Čechy, kteří se ptají, k čemu vlastně ta EU je, když není schopná zajistit tak základní věc, jako je logická průchodnost jejího území. Diskutující mají pravdu, že sjednocení pravidel by tu dávalo smysl –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].