Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Americká banánová republika

Jak může Trump zůstat u moci, i když prohraje volby

Prezident Donald Trump se odmítl zavázat k poklidnému předání moci a pobouřil tak mnohé Američany, kteří se obávají, že odmítne opustit svůj úřad i v případě, že prohraje v listopadových volbách – dokonce, že by se mohl uchýlit k násilí. Děsivou pravdou je nicméně fakt, že Trump nemusí zvítězit v hlasování, a přesto se může udržet u moci i prostřednictvím několika zcela legálních a ústavních mechanismů.

Přítel chaos

Systém volby amerického prezidenta je komplikovaný, protože nebyl zamýšlen jako projev přímé demokracie. Ústava vyzývá jednotlivé státy, aby si vybraly své zástupce, prezidentské volitele, kteří se potom sejdou k samotné prezidentské volbě. Státy v průběhu času přijaly zákony zajišťující, aby byli volitelé vybíráni na základě všeobecného hlasování. To jsou ale zákony, nikoli ústavní povinnosti.

A teď si představme následující průběh volebního týdne: Třetího listopadu vede Trump, demokratický kandidát Biden nicméně posiluje v následujících dnech. Republikáni vznášejí oficiální stížnost proti desítkám tisíc zaslaných hlasů. Demokraté kontrují vlastními žalobami. Vzhledem k nastalému zmatku se kongresy jednotlivých států rozhodnou, že volitele jmenují samy.

Obavu přitom vzbuzuje fakt, že v osmi z devíti rozhodujících států ovládají kongres republikáni. Pokud dojde jeden nebo více z nich k závěru, že hlasování bylo zmatečné nebo ho provázely nesrovnalosti, mohou vyslat k hlasování skupinu volitelů, kterou samy považují za legitimní. A ta bude složená…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].