Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Krásné kozí léto

Máme tu kozí léto. Ano, to je to období slunečných dnů na konci léta. Ano, říkalo se mu babí léto. Ale teď se jmenuje kozí – protože se využívá na cestování s kozami. Ano, cestování, ano, s kozami. Takzvaný goatpacking, tedy putování s kozou či kozami je totiž trend. Znamená to navštívit půjčovnu, opatřit si kozu, pokud možno s postrojem, naložit jí bagáž a vyrazit na výlet. Zní to jako nápad z dílny egomaniackého youtubera. Ale kupodivu není.

Jak se dozvíme při procházení obsáhlých zdrojů k tématu goatpackingu, koza je zvíře, které se dobře hodí k nošení nákladů a tahání vozíku, a některé kultury ho tak používají už dávno. Je nenáročnější a lépe ovladatelná než oslík nebo mezek. Stravování řeší sama, cestou se průběžně pase. Navíc je to zvíře-turista: ujde 20 či 25 kilometrů za den, zvládne i les nebo horský terén. Unese asi čtvrtinu svojí váhy, tedy zhruba 5–15 kil, jednotlivá plemena koz a jednotlivci se dost liší velikostí, a tedy i nosností. Jako nejlepší nosič se osvědčuje kastrovaný kozel čili hňup – na vandr tedy nejlépe s hňupy.

A je tu ještě jedna výhoda. Současný člověk rozhodně nemá zájem mazat si nové boty v močůvce a slepičincích. Od zemědělských zvířat vyžaduje to, co od ostatních tvorů: aby byla přizpůsobivá, roztomilá a instagramovatelná. A to všechno kozy splňují. Dokazují to ostatně i další módní kratochvíle jako třeba kozí jóga, tedy cvičení jógy ve výběhu s kozami – i to se již několik sezon se střídavými úspěchy praktikuje.

Upozorňujeme ale, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].