Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Dálnice, stadiony – a důchody

Vláda naznačila hrubé obrysy příštího rozpočtu

Srpen je měsíc, kdy si řada poslanců ještě užívá letní pauzu. Naopak v kabinetu je docela živo: ministři se horečně snaží vyjednat pro své rezorty co nejvíce peněz z příštího státního rozpočtu. Ministerstvo financí, které má erár na starosti, zatím nechce detaily návrhu pro rok 2021 komentovat s vysvětlením, že se „bude finalizovat“ až v polovině září po makroekonomické predikci odhadující celkovou výši příjmů do státní kasy. Předseda vlády i ministři už nicméně na tiskových konferencích a při rozhovorech mluví o tom, kam všude peníze půjdou.

Andrej Babiš v polovině srpna v souvislosti s příštím rozpočtem oznámil, že třemi prioritami jeho vlády jsou zrušení tzv. superhrubé mzdy, zvýšení důchodů a investice. Pokud jde o superhrubou mzdu, která představuje celkové mzdové náklady zaměstnavatele na zaměstnance, po jejím zrušení by lidem v peněžence zůstalo z výplaty o pár stovek až tisícovek navíc, stát by ale zároveň o část příjmů přišel. O tom, zda bude superhrubá mzda zrušena, nicméně zatím ve vládní koalici ANO a ČSSD nepanuje shoda. Její plošné zrušení by stát vyšlo asi na 90 miliard korun.

Co se týče druhé priority, tedy navýšení důchodů, Babišova vláda chce kromě zákonem dané valorizace, která seniorům od ledna měsíčně přilepší o 840 korun, přidat navrch ještě další peníze. „Důchody jsou stále nízké, budeme hledat způsoby, jak navyšovat,“ řekl Babiš. Ministryně financí Alena Schillerová minulý týden v deníku Blesk prohlásila, že vláda chce důchodcům ještě před…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].