Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jediný zájem – znovuzvolení

Boltonova kniha nám připomíná největší problém s Trumpem

K tomu, co o zahraniční politice Donalda Trumpa už víme, přidává Boltonova kniha jen málo. Prezidenta vykresluje jako ignoranta. Neví například, že Británie je jaderná velmoc a že Finsko není součástí Ruska. Trump má jen pár pevných politických názorů; jednu dobu byl nakloněn invazi do Venezuely, jindy zase o tuto zemi ztrácel zájem. Bolton však podle dosud zveřejněných výňatků a zpráv ukazuje, že skutečným problémem Donalda Trumpa není jeho nevzdělanost nebo politika, ale jeho charakter.

Prezident Trump většinou vykonával konvenční republikánskou politiku. Snížil daně bohatým, omezil regulace, jmenoval konzervativní soudce a ministerstvo obrany zasypával penězi. Reaganův recept opustil ve dvou oblastech – imigraci a obchodu – a v těchto tématech přiměl většinu strany, aby přijala cla, subvence a merkantilismus, jakož i přísná omezení imigrace.

S mnohými z těchto přístupů nesouhlasím. Vždy mě však mnohem víc znepokojoval Trumpův charakter. Pro tohoto člověka jsou prvořadé jeho osobní a politické zájmy, mnohem důležitější než všechno ostatní: slušnost, morálka, dokonce i zákon. John Bolton není první z jeho vrcholných poradců, který se s ním rozešel; Rex Tillerson, James Mattis a John Kelly už svůj názor na Trumpa vyslovili jasně. Bolton ale jako první přidává podrobnosti. A ty jsou průkazné.

(Poznámka: Trump tvrdí, že Bolton zveřejněním utajovaných informací porušuje zákon a že „každý rozhovor se mnou jako s prezidentem je přísně tajný“. Zdá se tedy, že Trump svou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 35 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].