0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Společnost15. 3. 20205 minut

Přijde další výplata?

Izolace lidí doma – a panika, co bude dál – stahuje ekonomiku do neznáma

K pěti hospodám v Plzni otevřel Luboš Kastner loni na podzim ještě jednu v centru Prahy. Co do počtu míst je jeho Červený jelen údajně největším restaurantem v hlavním městě. Velikostí, designem i polohou dává podnik najevo, že expanzi myslí hodně vážně, což mu v době koronaviru přineslo jednu nečekanou zkušenost.

„Jasně cítíme, jak současné dění vyplivlo hodně lidí na trh. Každý den se jich na práci chodí ptát třeba osm nebo deset,“ vypočítával Kastner v polovině minulého týdne.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Po vládním zákazu přijímat hosty nemá zájemcům o práci co nabídnout. Ale podle jejich počtu – a také podle náhlého zvýšení snaživosti personálu – usuzuje, že situace na trhu práce a v ekonomice se rázem kvůli koronaviru otočila vzhůru nohama.

„Tři roky nebyli lidi, brali jsme každého, kdo uměl dýchat a udělat krok. To je pryč. Lidi si ze dne na den začali práce vážit,“ soudí hospodský a svoji teorii podtrhuje příběhy o tom, jak se restaurace kolem už od začátku roku na nejistou sezonu připravují. Jak nejdřív propouštěly brigádníky, pak servírky nebo kuchaře ve zkušebních lhůtách a teď – vzhledem k vylidněné Praze – řeší, co dál.

Radikální změna chování, kdy nejen turisté, ale i většina Čechů sedí v obavách z infekce doma, bude mít na ekonomiku zatím stěží odhadnutelný, ale bezesporu negativní dopad. „Ekonomika“ sice vypadá jako abstraktní neosobní pojem, ale interakce mezi lidmi je pro většinu z nás základním zdrojem vydělávání peněz. Zůstanou-li lidé zavření doma delší dobu, zákonitě…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc