Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Česko v roce 2019

Sucho pod zemí, sucho v korunách

Klimatická změna probíhá i v Česku. A tak – stejně jako v předchozích letech – trvalo sucho. Kromě prázdných studní a hojně medializovaných tmavě červených map, indikujících vyprahlost zdejší země, se jeho nejviditelnější stopou staly zpustošené lesy. Žíznivé smrkové monokultury se nedokázaly bránit lýkožroutovi a po tisících hektarech hynuly a schly. Nejvíce zasažená byla v tomto roce Vysočina. Kůrovcová kalamita bude v příštím roce pokračovat, posune se z Vysočiny na západ.

V Praze je draze. A jinde taky, pokud jde o bydlení.

Ceny bydlení v Česku od začátku roku rostly, rostly – a koncem roku dále rostly. Meziročně se ceny bytů a domů zvýšily v průměru o deset procent. Netýkalo se to jen Prahy, kde se ale o problému mluví nejvíce. Tamní ceny jsou v absolutních číslech zdaleka nejvyšší, metr čtvereční se prodával téměř za sto tisíc korun.

S rostoucími cenami se však potýkala všechna velká (i menší města). Za poslední tři roky tam nemovitosti zdražily o třetinu, nebo dokonce polovinu. Na vině je podle analytiků pomalá výstavba a takzvané nákupy jako investice. K žádným krokům, které by nebezpečně vychýlený realitní trh narovnaly, se však státní správa ani radnice nechystají.

Andrej Babiš
Andrej Babiš

Audity a žaloby jsou jedna věc…

Premiér Andrej Babiš prožívá rok ve znamení potíží. Na jaře přišel do Česka předběžný audit evropských dotací Agrofertu, podle kterého čerpala jeho firma,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].