Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Těžké časy Andreje Babiše

Jako byznysmen může přijít o stovky milionů.
Jako politik a člověk může skončit před soudem a ve vězení.

Do posledního dechu a koruny. • Autor: Milan Bureš
Do posledního dechu a koruny. • Autor: Milan Bureš

Až bude jednou Andrej Babiš rekapitulovat svoji politickou kariéru, na minulý týden nebude vzpomínat v nejlepším. V době, kdy do Česka dorazila finální verze auditu Evropské komise prokazující jeho střet zájmů, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman paralelně oznámil, že bude obnoveno jeho stíhání v případě dotačního podvodu při stavbě rekreačního areálu Čapí hnízdo.

Pro premiéra Babiše to představuje dvojí riziko. Jako byznysmen může přijít o stovky milionů, jako politik a člověk může skončit před soudem a ve vězení.

Znatelně to může pocítit i Česko. Babišovi ministři prohlašují, že za něj chtějí bojovat do „posledního dechu“. Státní aparát je ochromen řešením jeho problémů, stát kvůli sporným dotacím přichází o peníze. Mezi evropskými diplomaty se vážně mluví o tom, že konflikt s evropskými institucemi zhorší postavení Česka v Evropě, v početném táboře Babišových příznivců zas vzrůstá kritický pohled na Unii. Česko opět o něco lépe nahlédlo, jak hrbolatá a riskantní může být cesta země vedené trestně stíhaným premiérem.

Audit a 285 milionů

Bruselský audit, který vznikal od ledna letošního roku po zpřísnění unijních pravidel pro střet zájmů politiků, potvrdil závěry obsažené už v předběžné zprávě z května. Babiš má jako člen vlády zjevný vliv na dotační politiku, z které pak sám profituje skrze dotace pro Agrofert. Proto firma podle auditorů na dotace ztrácí nárok.

Nic na tom nemění ani její převod do takzvaných svěřenských fondů – podle auditorů šlo jen o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].