Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Tančící jednorožec

Britská zpěvačka FKA Twigs předvádí jedinečné spojení emocí a těla

Doufají, že na to nestačí.  • Autor: TheImageDirect.com / The Image D
Doufají, že na to nestačí.  • Autor: TheImageDirect.com / The Image D

Přichází sebejistým krokem na velmi vratkých botách s vysokou platformou i podpatkem. Vyšívané prádlo zakrývá jen to nejnutnější. Pouští se do striptýzového tance, přitom zpívá. Obepíná rukama tyč, točí se kolem ní, visí hlavou dolů, předvádí neuvěřitelné roznožky. Je v tom spousta dech beroucí svůdnosti, akrobacie i elegance, ale také neskutečná porce smutku pramenící z tklivého klavírního motivu a zpěvu. Pak v jednu chvíli přiletí zvláštní stvoření a splyne s tanečnicí, která začne padat do děsivé bezedné hloubky.

Tak začíná videoklip k singlu Cellophane, s nímž se na scénu vrátila osobitá britská zpěvačka, skladatelka a tanečnice FKA Twigs a který předznamenal novinkové album Magdalene. „Považuji ho za docela vtipný,“ líčí se smíchem v rozhovoru pro server Pitchfork. „Nemám na sobě žádné šaty, dělám sexy pózy. Člověk by si myslel, že to bude nějaká sexuální hymna, a pak to jsou jen slzy od začátku do konce.“

Křehká skladba poznamenaná rozchodem s hercem Robertem Pattinsonem udává tón celé desce. „Sledují nás, nenávidí, čekají a doufají, že na to nestačím,“ zpívá tu FKA Twigs falzetem o tom, jaké to bylo, když se díky známosti s hollywoodskou hvězdou první ligy dostala do hledáčku bulváru. A když také čelila odmítavým reakcím zástupu Pattinsonových fanynek, kterým nebylo po chuti, že jejich idol tráví čas s jakousi výstřední osobou, jejíž hudbu v životě neslyšely.

Intimní deska Magdalene, plná klavírních balad i experimentální elektroniky, je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].