Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Za socialismu bylo lépe socialismu

Některé věci je lepší nevědět. Nebo ano? Tohle dilema se týká i šetření agentury NSM Market Research dělaného pro organizaci Paměť národa, starající se o zachování svědectví ze dvou totalit, jimiž Češi v minulém století prošli. V průzkumu zkoumajícím pohled české společnosti na tzv. socialismus vyšlo, že naši spoluobčané mají překvapivě málo sympatií ke změnám, jež přinesl listopad 1989. Šetření bylo dělané podle vzdělání respondentů a také věku – jestli zažili alespoň jako desetileté děti onen socialismus, nebo nikoli.

Ti, kdo ho zažili, si nesou překvapivě často radostné vzpomínky. Víc než třetina lidí nad 40 let odpověděla kladně na otázku, že za socialismu bylo lépe než nyní. Myslí si to také 16 procent vysokoškolsky vzdělaných respondentů.

Hodnotil se i vztah k sametové revoluci. Opět jen o málo víc než třetina dotazovaných lidí odkývla, že revoluce změnila jejich život k lepšímu. Pro dvě třetiny neměla revoluce žádný vliv, změnila jejich život k horšímu nebo nedokážou na otázku odpovědět. Dále 25 procent vysokoškolsky vzdělaných respondentů uvedlo, že listopadová revoluce neměla na jejich život žádný vliv. To je vzhledem k povaze změn pozoruhodná odpověď, která by stála za další zkoumání, tentokrát možná s jinými, více medicínsky orientovanými experty než sociology.  A nemělo by to být tak složité, protože výzkumníci se dotazovali jen 81 vysokoškolsky vzdělaných lidí. Zmíněnou odpověď tedy dalo 20 respondentů, kteří by se mohli pro zajímavost někde sejít a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].