Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Muž bez manuálu

S právníkem Pavlem Uhlem o tom, proč se stát nemusí omlouvat za prezidentovy lživé výroky o Ferdinandu Peroutkovi

Pavel Uhl • Autor: Milan Jaroš
Pavel Uhl • Autor: Milan Jaroš

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová se podle čerstvého rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 nedočká omluvy od prezidenta Miloše Zemana. Požadovala ji za jeho slova, že Peroutka byl fascinován nacismem a napsal článek Hitler je gentleman. Soudy Kaslové omluvu před třemi lety přiznaly. Podle tehdejšího výkladu se za jeho výrok měla omluvit Kancelář prezidenta republiky, protože prezident není ze své funkce odpovědný. Kancelář ale podala dovolání k Nejvyššímu soudu, který došel k závěru, že za prezidentovy výroky odpovídá ministerstvo financí jako zástupce státu, protože je Zeman prohlašoval jako prezident. A nejnovější rozhodnutí říká, že stát za prezidentovy výroky neodpovídá, takže žádná omluva nebude. Pro laika zní postup soudů zcela absurdně, zvlášť když na začátku stála jednoduchá otázka: Lhal prezident republiky, nebo ne? Verdikt zkoumáme s advokátem Pavlem Uhlem, který se věnuje ochraně osobnosti.

Jak chápete rozsudek, podle něhož prezident neporušil žádný zákon a nemusí se omlouvat za výroky o Ferdinandu Peroutkovi?

Sledujeme pokračování sporu o to, kdo a jestli někdo nese odpovědnost za prezidentovy výroky a činy. Závěry soudkyně považuji za nešťastné, protože redukují odpovědnost prezidenta na nulu a popírají podle mě jeden z nejzákladnějších principů, na kterých je právní řád vystavěn. Tedy že za každé jednání je někdo odpovědný. V odůvodnění soudkyně říká, že pokud posuzujeme veřejná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].