Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Ten samý Babiš

Šéf ANO nezatížený trestním stíháním může mnohým připadat silnější než předtím. Je to ale jen optický klam

 Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Andrej Babiš byl zbaven stíhání v kauze Čapí hnízdo. Rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha potvrdil i dozorující státní zástupce. Do případu může ještě zasáhnout nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ale není to moc pravděpodobné. Tématu se věnují kolegové uvnitř čísla, tady si dovolím jen jeden postřeh.

Stanovisko státního zástupce přišlo minulý týden ve stejný den, kdy Andrej Babiš mluvil na tiskové konferenci o rekordním navýšení platů pro státní zaměstnance, a to zejména pro ty nízkopříjmové. Zatímco se tak mnozí spoléhali na to, že Babiše zastaví státní zástupci, on mezitím na šachovnici učinil několik tahů dopředu. Dávno totiž pochopil, že pokud chce, aby byla veřejnost lhostejná k upevňování moci a překračování pravidel, musí se jí žít dobře.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Není to ojedinělý model. Dělá to tak i Právo a spravedlnost v Polsku či Viktor Obrán v Maďarsku. Rétoricky pravicové strany, které ale zvyšují sociální dávky, důchody, podporu rodinám… tedy vše, co v Česku pravicové strany slovně odmítají. Je tedy otázka, kdo vlastně může Babiše politicky porazit. Jeho voliči vědí, co od něj za hlas dostanou. Co jim případně nabízí protistrana? Jestli lepší morálku, tak to je dobře, ale pak musí přijít s bezchybnými kandidáty. Ale ani to nebude samo o sobě stačit. Nutný je dobrý programový obsah.

Už jsme tu jednou psali, že ANO by snáze porazila levicová konzervativní strana. Jenže ta neexistuje a zdá se, že ani nevzniká. Sociální demokraté každým svým dobrým nápadem přidávají cihly do stále pevnějších zdí hnutí ANO. To má lepší marketing a vlastní média, takže se dobré body přičtou jemu.

Andrej Babiš nezatížený trestním stíháním může mnohým připadat větší a silnější než předtím. Je to ale jen optický klam, ve kterém se prostě zrcadlí bezradnost a nejistota, jak tohle všechno může dopadnout. Odpověď nám nemohla a nemůže nabídnout justice. Ta je jen na nás. V tom se nic nemění.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 38/2019 pod titulkem Ten samý Babiš