Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura

Superyuzu

Citron, pomeranč a yuzu sedí v dodávce s nápisem Superpotravinylevně.cz a hádají se, kdo je větší superpotravina. Pomeranč povídá: Já mám tolik vitaminu C, že tady s bráchou pokryjeme doporučenou denní dávku.  Citron povídá: Já jsem lék na všechno, dokonce i na akné a vodní kámen v koupelně. Yuzu na to jen: Ha, ha, ha. Citron a pomeranč se zatváří kysele. Ten žlutý prevít si věří. V nikdy nekončící honbě za stále víc super superovocem totiž momentálně vede.

Yuzu přitom není hezký ani dobrý. Je to citrus s pomačkanou žlutou kůží, který vypadá, jako když cestou vypadl z kamionu. Pod slupkou navíc nečeká šťavnatá dužina, ale vláknitá tkáň s mnoha semeny. Proto se z něj využívá hlavně šťáva a kůra. Jídlu dodají chuť, která není ani tak prvoplánově kyselá jako citron, ani tak banálně pomerančová jako pomeranč. Je to jemná vonná acidita, která přímo zázračně odráží a posiluje všechny ostatní chuťové nuance, říkají znalci.

A arogantní ovoce se dál pohrdavě směje a taky začíná machrovat: vitaminu C má třikrát víc než citron, spoustu draslíku a dalších minerálů, antioxidanty a v neposlední řadě též limonoidy, které mají rozjasňující efekt na pokožku, takže se přidává i do kosmetiky. Jejich aroma uklidňuje, v Japonsku, kde je yuzu doma, se provozuje dokonce yuzu koupel, kdy člověku tyhle pomačkané citrony nasypou do vany – a on se jako zázrakem vyhladí. Japonci ovšem yuzu přidávají tak nějak do všeho; do šamponu, do pálivých omáček, na trhu je dokonce yuzu tyčinka KitKat.

K…

I_obalka_R36
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R36
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 39 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1220
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte