Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Respekt je sexy

A co už je opravdu nelidské

Alexandra Udženija • Autor: HN  -  Libor Fojtík
Alexandra Udženija • Autor: HN - Libor Fojtík
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Johanna Nejedlová odvedla v rozhovoru s Martinem Veselovským v DVTV výbornou práci. Představila projekt Respekt je sexy (slogan je to nepochybně pravdivý), který má mimo jiné za cíl učit obsluhu podniků, jak reagovat, pokud se na ně obrátí zákaznice, že je někdo sexuálně obtěžuje. Moderátor se zajímavě a občas i provokativně ptal, Johanna Nejedlová s lehkostí a úsměvem vysvětlovala, co dnes některé ženy zažívají a co s tím. Zdůrazňovala, že jim nejde o nějaký dohled nad zábavou v barech, ale prostě o edukaci podniků, které o to projeví zájem.

Ačkoli nešlo o žádné agresivní kázání, ozvala se na sociálních sítích místopředsedkyně * ODS Alexandra Udženija, která překroutila téměř vše, co v rozhovoru zaznělo. Napsala: „Paní Johanno, nevím, co vás kdo učil nebo jaké máte zážitky, ale sex za večeři opravdu poskytovat nemusíte. Ale šmírovat lidi v baru nebo na diskotéce a hlídat je, jestli spolu správně flirtují nebo navazují sexuální vztahy, to už je opravdu nelidské.“

Paní Udženija má pravdu, proto to také nikdo nenavrhl. Ani paní Nejedlová. Ty neusínající ideologické hlídky, které jsou permanentně na stráži, jakoukoli zdejší debatu ničí. Jakmile dnes někde zazní slovo „gender“, „obtěžování“ apod., zaplaví český prostor děs ze ztráty tradičních jistot. Jednou nás rozpláče agentka 007, jindy zase spor o depilaci pohlaví (toho se také paní místopředsedkyně účastnila).

Johanna Nejedlová nevolala po klecích na muže, nevytváří dojem, že všichni jsou predátoři, netvrdí, že flirtování je špatně. Jen chce pomoci při řešení možných konfliktů. Nad reakcemi paní Udženije a podobných by se dalo mávnout rukou, ale jak zmiňoval Martin Veselovský ve své poslední otázce, na sítích se v případě genderu odehrává šílenství. A to je často namířené proti ženám, jako je Johanna Nejedlová. Paní Udženija to svými výmysly podporuje. Pokud použijeme její obraty, tohle je už opravdu nelidské.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

* V původní verzi jsme chybně uvedli, že Alexandra Udženija je poslankyně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 32/2019 pod titulkem Respekt je sexy