Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Mohlo mě to přetrhnout vejpůl

Ladislav Lahoda • Autor: JAKUB_PLIHAL
Ladislav Lahoda • Autor: JAKUB_PLIHAL

„Nesmíte se nechat vyhecovat hloupým scénářem,“ říká koordinátor kaskadérů Ladislav Lahoda. Společně se synem vede největší český kaskadérský tým Filmka, jehož členem je od roku 1970. Na kontě má i zahraniční hity jako Indiana Jones či Titanic – a to je zřejmě jeden z důvodů, proč byl letos pozván do americké filmové akademie, jež uděluje Oscary.

Byl jste překvapen?

Byl – a reakce z branže mě přesvědčují, že je to pecka. Ale zároveň věřím, že je to zasloužené ocenění, v oboru se pohybuju celý život. Je to navíc pocta nejen pro mě, ale i pro všechny generace kaskadérů, kteří prošli týmem Filmky. Je to ocenění toho, co se tu za ta léta odehrálo. Natáčíme z devadesáti procent zahraniční projekty, proto se o nás ví. Ovšem ve filmu jsou kaskadéři neviditelní, herec je vidět – a kdo není dneska vidět, jako by nebyl.

Dokumentaristka Helena Třeštíková – spolu s kaskadérem Pavlem Cajzlem, dalším z letos vybraných Čechů – se o pozvání dozvěděla z médií. Co vy?

Taky z médií. Pak jsem se díval na e-mail a pozvánku jsem našel v koši, byla tam čtrnáct dní. Chodí spousta reportů z Hollywoodu, a nemám čas je studovat.

Stanete se členem kategorie Members-at-large, tedy mimo patnáct hlavních kategorií. Je vám to líto?

Bez kaskadérů se neobejde téměř žádný film a koordinátor kaskadérů je současně režisérem akčních scén. Už komunikuju s jedním ze zástupců kaskadérů Greggem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].