Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Špatný kšeft

Amerika sama sebe připravuje o moc

Minulý týden jsme byli svědky neobvyklé podívané. Ministr zahraničí Německa, tedy jednoho z nejbližších amerických spojenců, odcestoval do Teheránu a oznámil tam, že již brzy bude připraven evropský platební systém navržený jako alternativa k platbám v dolarech. Návštěva proběhla ve spolupráci s Británií a Francií a obě země se na zrodu systému nazvaného INSTEX také podílely.

INSTEX pravděpodobně neuspěje nebo se ukáže, že je v krátkodobé perspektivě zcela nedostačující. Nadvládu dolaru v globálním obchodě, jež je pro Ameriku velmi výhodná, nebude snadné zvrátit. INSTEX je však varovný výstřel, jakýsi kanárek v důlní šachtě. Nejbližší spojenci Ameriky se urputně pokoušejí podkopat jeden ze základních pilířů americké světové moci.

Vytočení a odhodlaní

Proč? Na to je snadná odpověď, příčinou je zneužívání postavení ze strany Trumpovy administrativy. Spojené státy v tuto chvíli dominují světu, existují však síly, které jejich status narušují. Částečně se jedná o hluboké strukturální změny, jakou je například vzestup Číny. Jak ale upozorňuje The Economist, jindy jde spíše o reakci na systematické zneužívání role světového hegemona.

Vezměme jako příklad důvod, proč k hledání alternativy k dolaru vůbec došlo. Británie, Francie i Německo jsou signatáři jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Když Trumpova administrativa dohodu vloni jednostranně vypověděla navzdory tomu, že se jí Írán řídil, obnovily Spojené státy sankce a využily síly dolaru k tomu, aby ostatním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].