Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Pojďme někoho nenávidět

Trikolóra je také strana, která říká: „Je čas vzít si naši zemi zpátky.“

Václav Klaus mladší představil v Praze svou novou politickou stranu Trikolóra - hnutí občanů. Vpravo místopředsedkyně strany Zuzana Majerová Zahradníková • Autor: ČTK
Václav Klaus mladší představil v Praze svou novou politickou stranu Trikolóra - hnutí občanů. Vpravo místopředsedkyně strany Zuzana Majerová Zahradníková • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Václav Klaus mladší založil stranu. Jmenuje se Trikolóra a je to další projekt, u kterého není podstatné, co má v programu, ale koho jeho šéf nemá rád. Klaus na tiskové konferenci oznámil, že o směřování země u nás nebudou rozhodovat děti, a také prozradil svůj názor, že muž má být muž a žena má být žena.

I on tak bojuje s něčím, co v Česku reálně není žádné téma, ale na Facebooku to budí vášně a zní to sexy. Ano, nezapomeňme dodat, že Trikolóra je také další strana (už v roce 1993 s něčím podobným přišel Miloš Zeman), která říká: „Je čas vzít si naši zemi zpátky.“ Sice ji dnes řídí politici, kteří mají stejné heslo, ale to nevadí. Český národovec se zkrátka pozná podle toho, že česká země patří Čechům jedině tehdy, když je u moci on sám.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Hodně se řeší, jestli může Trikolóra uspět, když to samé říká SPD, ANO, část ČSSD, ale i KSČM. Do budoucnosti nevidíme, ale možné to je, protože dnes je možné vše. Program nenávisti nemůže selhat, může jedině vyhasnout. Pokud se společnost uklidní, politik, který zaútočí na aktivistickou dívku s tím, že je mentálně postižená, odejde s ostudou. V nervózní společnosti je ale i taková zbabělost vnímána jako projev odvahy, protože řečník přece říká to, co se nemá. Je snadné být dnes statečný.

Václav Klaus může těžko konkurovat programem, bude se tedy snažit veřejný prostor zaplavovat různými rádoby provokativními názory, aby se jeho oponenti urazili a polemizovali s ním. Tím mu budou dělat reklamu za něj. Uvidíme, jak to bude fungovat a jestli Klaus junior osloví část voličů KSČM, ANO a SPD. Hlavně Tomio Okamura může vnímat novou stranu jako jistou obdobu Ano, vytrollíme europarlament, tedy jako pokus odloupnout nějaké zmatené voliče od jeho SPD. Ale třeba se do sněmovny dostanou obě uskupení. A to jsme vlastně ještě zapomněli na List Jaromíra Soukupa. Pozoruhodné, kolik národoveckých stran unese jedna republika. Není čas vzít si ji zpátky?

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2019 pod titulkem Pojďme někoho nenávidět