Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Projekt Gilgameš

Štěpán Kučera

Štěpán Kučera: Projekt Gilgameš
Štěpán Kučera: Projekt Gilgameš

Spisovatel a novinář Štěpán Kučera (1985) psal dosud humoristické knihy či poučené a zábavné parodie. I v novince Projekt Gilgameš si ironicky a s humorem bere na paškál autory, jako je bestsellerista Juval Noach Harari, ale zároveň klade prostřednictvím bezejmenného robopsychologa důležité otázky o budoucnosti lidstva. Jejich příjemcem je projekt superinteligence SI zavřené ve Faradayově kleci, aby se nespojila se světem.

Superinteligence má za úkol nalézt smysl života a dostat se nad rámec vědy i literatury.  Kromě dialogu tak tazateli vypráví – po vzoru Harariho teorie o příběhu coby hybateli dějin – jakousi splácanou verzi lidských kosmologických a náboženských vizí a legend, která je druhou linií knihy.  Prochází jí nesmrtelný převozník Uršanábi (vedlejší figura z Eposu o Gilgamešovi), jenž potkává historické i literární postavy a trápí jej lidské sklony k agresivitě. Robopsycholog žijící ve značně znečištěném světě přitom mezi vyprávěním a hovory kouří jednu elektrickou cigaretu za druhou, očekává prvního potomka – a má oprávněně nedobrý pocit, že SI je několik délek před ním, i když je odpojená od internetu. Už několikrát se totiž stalo, že podobné projekty ztroskotaly poté, co se SI pokusily vyhladit lidstvo jako jediné řešení pro planetu.

Odvážná a sebevědomá kniha ovšem není sci-fi a budoucnost je zde vylíčena spíš v náznacích – čteme filozofující prózu či polemiku s protichůdnými informacemi, jimiž nás o umělé inteligenci zahrnují média a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].