Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

Oni to mají dobře spočítáno

S českou eurokomisařkou Věrou Jourovou o boji proti Facebooku, vypuštěných tygrech a svobodě rozhodovat si o svém životě

Věra Jourová • Autor: Milan Jaroš
Věra Jourová • Autor: Milan Jaroš

V rámci postu komisařky Evropské komise se věnujete i digitalizaci. Jak se za tu dobu proměnilo vaše vnímání technologických firem typu Google nebo Facebook?

Hodně. Samozřejmě, ta práce vás nutí nad tím hodně přemýšlet, protože si najednou uvědomíte, že se vytváří nad našimi hlavami úplně nová vrstva, která se tváří jako privátní, která je jakoby mimo zákony, ale která nám výrazně ovlivňuje životy – a my stále moc nevíme jak. A to když si uvědomíte jako běžný občan, tak vás to musí přinejmenším zarazit. Ale když si to uvědomíte jako někdo, kdo má tvořit zákony, tak je to asi výzva k opravdu hlubokému přemýšlení, k rozsáhlým konzultacím a k velice intenzivní debatě s odbornou sférou z různých oblastí.

Souvisí s tím i fakt, že jste si před rokem smazala svůj účet na Facebooku?

Ano, také, člověk má začínat u sebe. Já si chci o věcech rozhodovat sama, chci mít výběr a nechci být ve vleku něčí reklamy. A stále si nejsem jistá, jestli jsem a budu schopná úplně rozpoznat, zda něco ovlivňuje mé rozhodování, nebo ne.

V čem tedy spatřujete hlavní riziko v souvislosti s těmito technologickými giganty? V ochraně dat, v šíření dezinformací nebo v kumulaci moci do rukou velmi omezeného množství subjektů?

Vše z toho, co jste vyjmenovala, představuje problém. Pomalu tu nastává nebezpečná situace, kdy Facebook a další rozdělují společnost na menší a menší skupinky, které se pak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].