Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura Kultura

Operace kimči

Bobisti připraveni. Sáblíková a Samková už připraveny. Předseda Českého olympijského výboru Kejval už kejval. Nenápadně, protože letošní česká účast na olympiádě v Pchjongčchangu má tajné poslání. Nazývá se operace kimči.

Před jejím zahájením základní fakta. Kimči je tradiční korejské jídlo, fermentovaná zelenina. Většinou se jedná o směs pekingského zelí, mrkve, bílé ředkve, zázvoru a dalších ingrediencí. Vše se hojně zalévá rybí omáčkou a nechá několik dní kvasit, čímž vzniká lahodný pokrm, který Korejci jedí několikrát za den – a také velkolepý puch, kvůli němuž má většina korejských domácností ještě jednu ledničku speciálně na kimči.

Na předchozí korejské olympiádě v roce 1988 se Korejci báli, jestli jim odér kimči nezkazí pověst. Stal se ale pravý opak, svět si kimči zamiloval. Do Česka nový trend dorazil sice až po třiceti letech, je však silný jako jeho puch. Všichni ho chtějí – a i když jedí vepřo knedlo zelo, myslí při tom na kimči. Je cool a trendy. Je nízkokalorické, bohaté na minerály i vlákninu, probiotické, zdraví prospěšné. Za všechny doktory to potvrzuje Martin Doktor, vedoucí české výpravy do Pchjongčchangu. A už rozděluje úlohy.

Bobisti naloží na svůj bob sud kimči. Nasadí mu čepici raškovku a budou předstírat, že je to nový český brzdař. Samková a Sáblíková jsou nejroztomilejší, proto se přestrojí za plyšáky a odkulí sud na letiště. Aby odvedly pozornost, budou zpívat korejské lidové písně s kimči tematikou. V záloze budou připraveni biatlonisté:…

I_obalka_R06
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R06
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 38 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1130
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte