Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Když Česká televize zveřejnila volební model společnosti Kantar, jen to na politické scéně zašumělo. Podle výzkumníků aféra kolem Čapího hnízda a Babišova syna ANO nejen nepoškodila, dokonce prý přinesla hlasy. Stranu Andreje Babiše by volilo 32,5 procenta voličů. Ti k němu zamířili nejčastěji od SPD, KSČM a ČSSD. Narostli ale i Piráti (na 19 procent) a ODS (na 16 procent). Než se v úvahách pustíme dál, je třeba připomenout, že sběr dat probíhal částečně před vypuknutím aféry, sociologové také připomínají, že výrazné události mnohdy výsledky jednorázově výrazně vychýlí, ale pak se vrátí zpět. Je třeba počkat na další data.

Pokud bychom ale na chvíli přijali fakt, že takhle se rozloží hlasy voličů, rýsoval by se před námi zajímavý vývoj. V příštích volbách by už nešlo o to porazit Andreje Babiše, ale vymazat ze scény jeho koaliční partnery. ANO totiž sice posiluje, ale blok tvořený SPD, KSČM a ČSSD nikoli. Kdyby se podařilo tyto strany dostat pod pět procent, případně alespoň dvě z nich, může se stát, že ANO vyhraje volby, ale většinovou vládu nedá dohromady (pokud by tedy pokračovalo odmítání spolupracovat s ním).

Zajímavý je i posun v řadách opozice. Piráti mají potenciál stát se sběračem hlasů liberálních voličů, ale také voličů, kteří nejsou až tak liberální, ale chtějí zůstat v Evropské unii a rádi by viděli konec Babišovy éry. Vzhledem k tomu, že KDU-ČSL, STAN a TOP 09 se sobě spíše vzdalují (viz spor o šéfa Senátu), mnozí voliči deklarují, že jim došla trpělivost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].