Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Hamáček: Tak to prostě je

Jan Hamáček • Autor: Milan Jaroš
Jan Hamáček • Autor: Milan Jaroš

Pokud je politika továrnou na emoce a prostorem napínání svalů, tak Jan Hamáček budí dojem, že do ní zabloudil. Mluví nápadně klidně, jako by nic zvláštního neprožíval. Opak je pravdou. Šéf sociální demokracie a ministr vnitra se nachází uprostřed mise za záchranu nejstarší české politické strany. Mise, kterou mu pořád něco komplikuje. Teď zrovna sílící pocit veřejnosti, že kauza Čapí hnízdo mizí do ztracena.

Zůstáváte ve vládě, ale zároveň chcete, aby pan Babiš ze své funkce odešel. Proč vlastně?

Bylo by to nejčistší řešení dané situace, protože je evidentní, že situace – a zejména ve světle posledního vývoje – vládu zatěžuje. Do vlády jsme šli proto, abychom prosazovali svůj volební program, a za tu krátkou dobu se nám spoustu věcí podařilo prosadit. Nicméně věcná komunikace o vládě a naší účasti v ní je prostě zatěžována tím, že jsme dennodenně konfrontováni s kauzami, které zatěžují pana premiéra.

ANO, komunisté i prezident mluví o vylhané mediální kauze, jíž se nechtějí podřizovat. Jde podle vás o vylhanou mediální kauzu?

Nebudu hodnotit věc, kterou šetří policie. Jediný, kdo může na tuto otázku odpovědět, jsou orgány činné v trestním řízení. A mým úkolem jako ministra vnitra je zajistit, aby celá věc byla řádně vyšetřena bez jakéhokoli politického nátlaku.

Ptám se vás jako politika na váš názor.

Policie šetří kauzu, ale šetří ji i s využitím informací, které zazněly v médiích, zejména v reportáži Televize Seznam. Můžeme se bavit, jakým způsobem ty informace byly získány, zda legálně, či nelegálně, debata může být také o novinářské etice. Nicméně v rámci reportáže zazněly nové informace, a i ty prošetřují orgány činné v trestním řízení.

Jaké nové informace zazněly?

Poprvé zaznělo stanovisko jednoho z obviněných. Do doby té reportáže veřejnost neměla možnost seznámit se s jakýmkoli stanoviskem Andreje Babiše mladšího.

Od něho jsme mimo jiné slyšeli, že se Babiš senior snaží oddálit vyšetřování celého případu. Co když je to pravda? A pokud ano, jak to bude dál komplikovat existenci vlády?

Zase se vrátím k tomu, co už jsem říkal: jde o živou kauzu, kterou šetří orgány činné v trestním řízení. A podle mě je naprosto klíčové, aby v rámci toho šetření policie odpověděla na základní otázku, tedy jaký je zdravotní stav Andreje Babiše mladšího. To totiž rozhodne o vnímání jeho výpovědí, které veřejně zazněly. Je potřeba, aby zdravotní stav Andreje Babiše mladšího byl co nejrychleji posouzen nezávislým expertem, a to podle mě dost zásadním způsobem určí další směřování této kauzy.

Česká veřejnost nyní žije v nejistotě, že se její trestně stíhaný premiér snaží vyšetření svého případu zkomplikovat, oddálit nebo překazit. Co můžete vy jako předseda vládní strany proti tomu dělat?

Od politiků i veřejnosti dostávám hodně podnětů, co všechno bych měl dělat. Ale ministr vnitra nemůže někoho zavřít. Ministr vnitra může udělat jednu věc: může být garantem toho, že na policii nebude vyvíjen žádný politický nátlak. A dokud já budu ministrem, tak policie se pod tlakem cítit nebude. Ve spolupráci s vedením policie je potřeba vytvořit pro vyšetřovací týmy maximálně komfortní podmínky.

Tohle se mohlo říkat před půl rokem, když jste do vlády vstupovali. Dnes jsme ale dál a situace kolem vyšetřování Čapího hnízda se komplikuje. Není tedy málo vést obecné řeči o komfortních podmínkách pro policii?

Není to málo. Společně s vedením policie jsem se snažil vyvrátit mýty, které jsou ve veřejnosti a které možná vznikly i na základě té reportáže. Například že policie nebyla schopná vypátrat adresu Andreje Babiše mladšího. To není pravda, policie věděla celou dobu, kde Andrej Babiš mladší žije, byla v kontaktu s jeho advokátem. Ale Policie České republiky nemůže postupovat jako investigativní novináři. Nemůže odletět do Ženevy, nasadit si brýle s kamerou a provést výslech na chodbě domu, kde Andrej Babiš mladší bydlí. On je švýcarský občan a veškeré úkony, které policie vůči němu dělá, musí být cestou mezinárodní právní spolupráce.

Pojďme si to říct úplně jednoduše: na co dnes čekáme, aby ta věc mohla být uzavřena?

To je otázka na státního zástupce, on rozhoduje, kdy dojde k uzavření kauzy, a nikdo jiný mu do toho nemůže mluvit.

To je odpověď, kterou můžete teď použít kdykoli, že ano. Vaše pozice předsedy strany a zároveň ministra vnitra je vlastně velmi pohodlná…

Já vím, ale tak to prostě je. Pánem trestního řízení je dozorující státní zástupce. A ten má ze zákona dány jasné pravomoci, co může dělat. A ptát se ministra vnitra, na co čekáme? Čekáme na to, jak v té kauze bude dál postupovat státní zástupce.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].